Live Live

AUDIO 'Binnenlopers' reden van drukte in de Enschedese huisartspost

Woensdag 13 september 2017 12:36

AUDIO 'Binnenlopers' reden van drukte in de Enschedese huisartspost

Huisartsenposten in Twente klagen dat er té veel mensen een beroep doen op de posten. In Enschede zijn de zogeheten 'binnenlopers' het voornaamste probleem. Dat zijn mensen die zonder te bellen naar de huisartsenpost komen. In Enschede is dat aantal het afgelopen jaar verdrievoudigd naar ruim 3.000.

"Mensen willen niet wachten", zegt directeur Jacqueline Noltes (zie foto) van de HDT-Oost (Enschede, Hengelo, Oldenzaal), zoals de spoedpost heet. Behalve door de verhuizing van de post naar het ziekenhuis, komt dat ook door de 24 uurseconomie. "Mensen hebben tegenwoordig minder geduld. Je ziet het in alle geledingen van de maatschappij en dus hier ook. We zijn er voor urgente gevallen, maar mensen bellen wel heel makkelijk voor wissewasjes." TV Enschede FM sprak over de drukte met huisarts Peter Marinus van huisartsenpraktijk Marinus. Beluister dat fragment hierboven terug.

Vakantie
Noltes weet dat in de vakantie mensen ook erg snel bellen richting de huisartsenpost. "In de vakantie wordt regelmatig vanuit het buitenland gebeld. Vanuit Indonesië of Zuid-Afrika. Gestoken door een insect, of ze willen even een adviesje. Mensen moet zich meer realiseren dat we een spoedpost zijn. We zijn niet de Albert Heijn die tot tien uur open is en waar je langs gaat als je overdag even geen tijd of zin had."

Ten slotte wilt Noltes nog duidelijk maken dat als het bij de ene huisartsenpost ook druk is, ze vooral niet naar posten enkele steden verderop moeten bellen. "Mensen shoppen met hun probleem. We worden gebeld door mensen in Winterswijk die daar drie uur moeten wachten. Of het bij ons sneller kan."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Toma Tudor

Deel deze pagina: