Live Live

AUDIO Belangstelling voor minihuisjes in Lonneker

Donderdag 26 oktober 2017 14:48

AUDIO Belangstelling voor minihuisjes in Lonneker

De locatie heeft Jan Willem Aardema, directeur van opleidingsbedrijf Bouwmensen Twente, al een tijd op het oog: de Kleigaten van Smulders aan de voet van de Lonnekerberg. Als hij het voor het kiezen heeft, verrijst daar in de toekomst een wijkje met 15 tot 25 kleine, zelfvoorzienende huisjes. Zo'n 100 mensen hebben op twee informatiebijeenkomsten interesse getoond voor het project. Vervolgstap is het formeren van een groep mensen, die ergens in de stad daadwerkelijk een wijk met Tiny Houses wil samenstellen.

Zelfvoorzienend wonen
Aardema is ook lid van de Stuurgroep Tiny Housing Twente. Toekomstige bewoners moeten een gemeenschap vormen waarin zelfvoorzienend wonen vooropstaat en 'samen delen' heel normaal is. Zij maken bijvoorbeeld gebruik van een gemeenschappelijke grasmaaier en wasmachine. En bewoners wekken gezamenlijk hun eigen energie op. Studenten van het opleidingsbedrijf van Aardema presenteerden begin dit jaar een eerste versie van een Tiny House: de Tiny Tukker. Een mobiel huisje van 18 vierkante meter, uitgerust met alle nodige voorzieningen. Aardema: "Zo'n 250 mensen hebben aangegeven interesse te hebben in het project. Daarvan kwamen ongeveer 100 mensen naar een van de twee informatiebijeenkomsten. De bedoeling is dat straks een groepje mensen overblijft, dat gezamenlijk een wijk met Tiny Houses wil realiseren."

Vragenlijst
Om te bepalen in hoeverre mensen hiertoe daadwerkelijk bereid zijn, krijgen zij binnenkort een vragenlijst voorgelegd. Aardema: "We willen onder meer weten op welke manier ze willen bijdragen aan een deeleconomie, over welke expertise ze beschikken, en of ze willen investeren in gezamenlijk opwekken van energie. Kijk, als je gemeenschappelijke dingen wil realiseren, moet je ook willen investeren. Mensen moeten niet alleen goedkoop willen wonen."

De stuurgroep is met meerdere Twentse gemeenten in gesprek om wijken met Tiny Houses op te zetten. Dat is niet eenvoudig, omdat landelijke wetgeving permanente bewoning van Tiny Houses belemmert. TV Enschede FM sprak met de directeur Jan Willem Aardema, van het opleidingsbedrijf 'Bouwmensen Twente', over het plan. Beluister dat item hierboven terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: