Live Live

AUDIO Alles wordt anders in De Posten

Vrijdag 16 maart 2018 11:37

AUDIO Alles wordt anders in De Posten

Hoewel de tekentafel nog leeg is is duidelijk dat het woon- en zorgcentrum De Posten, centraal gelegen in de gelijknamige wijk, de komende jaren een metamorfose ondergaat.

De Posten, gemeente, woningcorporatie Domijn en Woonzorg Nederland hebben deze week een klap gegeven op de gezamenlijke ontwikkeling van wat - werktitel - Woonpark de Posten moet worden. Wijk en zorgcentrum lopen daarbij naadloos in elkaar over.

Eerdere plannen zijn van tafel. De afgelopen twee jaar is er in zorgland veel veranderd, niet in de laatste plaats door het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers over de abominabele ouderenzorg. De regering trekt extra miljarden uit voor ouderen en beloofde deze week nog zich extra in te spannen om meer handen aan het bed te krijgen. Er dreigt een tekort van 130.000 werknemers. Het kabinet beloofde 320 miljoen in zorgopleidingen te steken om het tekort op te vangen.

Ideeën meegebracht
"De Posten sorteert voor op de ontwikkelingen", vertelt directeur Rick Hogenboom. Hij is in het land gaan kijken wat er zoal aan nieuws gebeurt in de ouderenzorg en heeft de ideeën meegebracht naar Enschede. Zoals studenten laten wonen tussen ouderen, naar een idee van Humanitas in Deventer. Na de zomer vestigen zich drie studenten in het zorgcentrum. 1Twente Enschede sprak met Hogenboom. Beluister dat fragment hierboven terug.

Woonzorg gaat verbouwen en investeren in toekomstbestendige ouderenzorg. Voor de gemeente biedt de centrale ligging van het woon- en zorgcentrum de kans om er een ontmoetingsplek van te maken, zo vertelt wethouder Jurgen van Houdt. Hij heeft het over een voorzieningencluster en wijst daarbij naar de naastgelegen scholen, de bibliotheek in restaurant De Brink en het naburige winkelcentrum. "In feite is wat je hier krijgt", zegt Van Houdt, "een levensloopbestendige wijk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Lars Smook

Deel deze pagina: