Live Live

AUDIO | Woningaanbod in Twente blijft dalen, prijzen stijgen door

Gepubliceerd: Donderdag 11 juli 2019 10:42

AUDIO | Woningaanbod in Twente blijft dalen, prijzen stijgen door

De woningzoeker in Twente heeft in sommige gemeenten iets meer keuze dan in de eerste maanden van het jaar, maar de koopprijzen stijgen nog steeds en er wordt nog vaak boven vraagprijs geboden.

„Vooral ouderen die willen verhuizen naar gelijkvloerse woningen en starters die er niet meer tussenkomen vanwege de té hoge prijzen zijn de verliezers in de huidige woningmarkt.” Dat concludeert Peter Burbach, voorzitter van de makelaarsvereniging NVM Twente na presentatie van de NVM-cijfers over het tweede kwartaal. Wel stegen de verkopen in de regio, zowel in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar als met het eerste kwartaal van dit jaar.

Wat nog steeds zo is: het aantal woningen dat in Twente te koop wordt gezet blijft dalen. Al is die daling minder sterk dan een jaar geleden en in het tweede kwartaal weer lager dan in het eerste kwartaal. In sommige gemeenten stijgt het aanbod zelfs licht. Wat verder opvalt is, dat in de NVM-regio Enschede-Hengelo bijna een derde van de woningen boven vraagprijs wordt verkocht en in het de NVM-regio Almelo-Tubbergen 16 procent.

Regio Enschede/Hengelo
In de NVM-regio Enschede-Hengelo, waartoe ook Borne, Haaksbergen en de Hof van Twente behoren, werden in het tweede kwartaal vier procent meer woningen verkocht dan een jaar geleden en zelfs veertien procent dan in het eerste kwartaal van dit jaar. En dat bij een aanbod dat ten opzichte van een jaar geleden 22 procent lager lag. Landelijk gezien daalde het aanbod in een jaar met tien procent.

De gemiddelde transactieprijs kwam in de regio Enschede-Hengelo met een stijging van gemiddeld 5,3% uit op 241.000 euro. Peter Burbach: „Deze prijsstijging zagen we met name terugkomen in de verkochte appartementen (+8,7%) en 2/1-kapwoningen (+8,7%).”

Van de woningen werd ruim 27% boven de vraagprijs verkocht. Voor alle woningtypen in de Regio Enschede-Hengelo geldt dat ze minder lang te koop staan dan jaar geleden. De gemiddelde doorlooptijd is met 18 dagen afgenomen tot 110 dagen. Het percentage woningen dat langer dan een jaar te koop stond, was iets meer dan 17 procent in het tweede kwartaal. Vrijstaande (en dus duurdere) woningen staan het langst te koop: 191 dagen.

Regio Almelo-Tubbergen
In de NVM-regio Almelo-Tubbergen daalde het aanbod met 16 procent in vergelijking met een jaar geleden. Dat is dus zes procent minder dan in Enschede-Hengelo. De NVM-regio Almelo-Tubbergen is groot en omvat ook de gemeenten Oldenzaal, Rijssen, Dinkelland, Twenterand en Hellendoorn.

Wat hier opvalt is, dat het aanbod van tussenwoningen met ruim 19% steeg, terwijl van andere woningtypes er minder op de markt kwamen. In het tweede kwartaal van 2019 werden in deze regio 5,5% meer woningen verkocht dan een jaar geleden en ruim 11% meer dan vorige kwartaal. De gemiddelde transactieprijs kwam met een stijging van bijna 7,5% uit op 241.000 euro. Dat is exact gelijk aan de gemiddelde transactieprijs van de aangrenzende regio Hengelo-Enschede.

Boven de vraagprijs
Van de verkochte woningen werd iets meer dan 16% boven de vraagprijs verkocht (in Enschede-Hengelo was dat 27 procent). In de NVM-regio Almelo-Tubbergen staat een woning gemiddeld vijf weken korter te koop dan een jaar geleden: 137 dagen Het percentage woningen dat langer dan een jaar te koop stond is in de NVM-regio Almelo-Tubbergen 22,5%, tegen 17 procent in Enschede-Hengelo.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: