Live Live

AUDIO | Werkloosheid in Twente op historisch laag punt

Gepubliceerd: Donderdag 09 mei 2019 09:20

AUDIO | Werkloosheid in Twente op historisch laag punt

De werkloosheid in Twente was aan het eind van het vorige kwartaal voor het eerst sinds ruim veertig jaar onder het landelijk gemiddelde. Op 1 april was 3,3 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Dat is 0,1 procent lager dan in Nederland. De laatste vier jaar kwam er 17.000 banen bij in de regio.

De banengroei was in de bouw en de ict het sterkst. Die groei bleef in 2017 alleen in het onderwijs (+1,2 procent) ver achter bij de landelijke groei (+2,6). En ook de transportsector in Twente groeide in 2017 met 0,4 procent veel minder dan landelijk (+2,6).

Trots
De Enschedese wethouder Arjan Kampman, binnen de het bestuur van de Regio Twente verantwoordelijk voor werkgelegenheid, spreekt van ‘een historisch moment’. „Hier mogen we in Twente best trots op zijn. Onze regio gold lang als achterstandsgebied, maar er is in de laatste jaren op vele terreinen een inhaalslag gemaakt.”

Textiel
De achterstand van Twente op de rest van Nederland dateert uit de tweede helft van de jaren 60 en de jaren 70 van de vorige eeuw. De textielindustrie stortte toen in, waardoor steden als Enschede en Almelo zware klappen kregen. Hengelo kreeg het in die periode voor de kiezen door inkrimping en fusies in de metaal. Hierdoor was de werkloosheid in Twente steeds boven het landelijk gemiddelde. De laatste tien jaren schommelde die achterstand nog rond de 1 à 2 procent.

Het aantal banen in de regio steeg over 2018 met 3 procent, naar 315.500. Daarmee ligt Twente 0,8 procent boven het landelijk gemiddelde. Begin dit jaar waren er 7100 vacatures, een kwart meer dan een jaar eerder. In Nederland steeg het aantal vacatures vorig jaar met ‘slechts’ 17 procent.

Vacatures
Gevolg van dit alles: de regionale arbeidsmarkt is krap: er zijn meer vacatures dan werkzoekenden. Tegenover iedere werkzoekende is er 1,7 baan vacant. Dat het niet lukt om alle vacatures te vervullen, komt omdat de ‘match’ ontbreekt tussen wat er aan opleidingsniveau en (werk)ervaring wordt gevraagd en wat werkzoekenden op dit terrein te bieden hebben.

Tot de groep wier bagage niet overeenkomt met wat de arbeidsmarkt vraagt, horen mensen in de bijstand. Dat aantal steeg in het eerste kwartaal zelfs met 0,4 procent. Bijna 14.000 Twentenaren hebben een bijstandsuitkering. „We moeten blijven investeren, zodat deze groep niet langs de kant blijft staan”, aldus Kampman.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Veerbeek

Deel deze pagina: