Live Live

AUDIO | We mogen weer naar de kermis

Gepubliceerd: Vrijdag 26 juni 2020 15:32

AUDIO | We mogen weer naar de kermis

In de nieuwe corona-regels is weer ruimte voor kermis. Het mag weer. Dat is bij de aankondiging vorige week zelfs expliciet benoemd. Maar wat mag, kan nog niet altijd.

Ernst Bergboer | 1Twente

Verantwoordelijkheid voor wat onder de nieuwe maatregelen wel en niet mag ligt in grote mate bij lokale overheden. Zij bepalen welke evenementen door mogen gaan en wat daarvoor de condities zijn. Voor kermisexploitanten betekent dat onzekerheid.

Dubbele gevoelens
“Ik heb er dubbele gevoelens bij”, vertelde Ida Oostenk-Maas, woordvoerder van de kermisexploitanten, dan ook in 1Twente Vandaag. “Het is fijn dat we per 1 juli weer mogen, maar daar zitten nog wel wat haken en ogen aan. ’Vergunning’ is en breed begrip. Het is maar net hoe lokale burgemeesters dat gaan invullen.”

Oostenk-Maas heeft inmiddels al signalen dat het per gemeente heel verschillende uit zal pakken. “Het is soms ook een loyaliteitsconflict. De pleinen en markten waar wij staan zijn nu vaak ingeruimd voor ruimere terrassen voor lokale ondernemers.” De route voor kermisexploitanten ligt al lang van tevoren vast. Vergunningaanvragen kosten tijd. “Er zijn collega’s die nu hun route vol kunnen maken”, schetst de woordvoerder, “anderen hebben een kermis en staan dan weer thuis.” Oostenk-Maas zelf heeft de eerste toezegging pas half oktober.

Luister hieronder naar het hele gesprek met Ida Oostenk-Maas bij 1Twente Vandaag.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Ida Oostenk-Maas eerder bij 1Twente Vandaag.

Deel deze pagina: