Live Live

AUDIO | Vuurwerkvrije zones werken, maar alleen tijdens jaarwisseling

Gepubliceerd: Maandag 13 januari 2020 17:44

AUDIO | Vuurwerkvrije zones werken, maar alleen tijdens jaarwisseling

Vuurwerk verbieden! Dat is over het algemeen de mening van de meerderheid van de Enschedeërs op straat. Maar zover is het nog niet. Daarom zijn de laatste twee jaren vuurwerkvrije zones ingesteld. Maar als je het aan Patrick te Brake van de Gemeente Enschede vraagt werkt dat alleen op de dag zelf: “De dagen voor en na de jaarwisseling zijn veel erger.”

Laura Ratering | 1Twente

Vuurwerk afsteken is alleen toegestaan van 31 december 18.00 uur tot en met 1 januari 02.00 uur. Alleen houdt zich niemand aan de tijden. “En dat is het probleem”, geeft de ambtenaar aan. Want in november begint een enkeling al met het afschieten van vuurwerk. Hem gaat het dus niet om de jaarwisseling zelf, maar om de maanden ervoor en de dagen erna.

“Als je mij vraagt moet er een cultuuromslag komen”, aldus Te Brake. “Mensen moeten zich ervan bewust zijn wat het vroegtijdig afsteken van vuurwerk met anderen doet.” Daar zet de werkgroep nu op in. Ze werken samen met de politie, handhaving en zelfs jeugdgroepen. De eerste proef werd in Enschede West gehouden en die werkte.

Afgelopen jaarwisseling werd daarom al begonnen om het voorbeeld van Enschede West stadsbreed uit te rollen. “Zo kunnen wij de stadsdelen vergelijken en met elkaar in gesprek gaan“, licht Te Brake toe.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: