Live Live

AUDIO | Twentse markt zakelijk vastgoed in topconditie

Gepubliceerd: Maandag 14 januari 2019 08:48

AUDIO | Twentse markt zakelijk vastgoed in topconditie

De regionale markt voor zakelijk vastgoed blijft draaien als een tierelier. Voor het eerst in jaren worden er in Enschede weer nieuwe kantoorcomplexen gebouwd, terwijl Hengelo koploper is in de verhuur van bedrijfsruimten.

Cijfers van de Stichting Vastgoedrapportage Twente tonen aan dat de verhuur van kantoren en winkelruimtes prima blijft lopen in deze regio. Over heel 2018 gezien gaat het op dit vlak slechts een klein beetje minder goed dan in het absolute topjaar 2017. „Dan gaat het om 5 procent minder in winkels en 6 procent minder op de kantorenmarkt. Boven verwachting dat de regio de mooie cijfers ook in 2018 heeft kunnen vasthouden”, vindt Tjeerd van der Veen, partner bij Snelder Zijlstra Bedrijfsmakelaars.

Hengelo
Opvallend is dat Hengelo grote problemen kent waar het om leegstand van winkels en kantoren gaat, maar al tijden Twents koploper is in de verhuur en verkoop van bedrijfsruimten. Dat wil zeggen: in zekere zin op Almelo na, want die gemeente heeft het regionale XL Businesspark binnen z’n contreien. En daar kan niemand tegenop, gezien de enorme hallen die er worden verhuurd. Zo nam alleen al de firma Bleckmann hier recent 43.000 vierkante meter in gebruik.

Maar veel (maak)bedrijven in Hengelo breiden uit, of vestigen zich in de voormalige metaalstad. In Hengelo werd afgelopen jaar 65.000 vierkante meter bedrijfsruimte verhuurd, slechts een derde minder dan in Enschede, dat toch een keer zo groot is. Hengelo haalde daarmee hetzelfde aantal vierkante meters als in topjaar 2017. Makelaar Van der Veen denkt dat dit te danken is aan de grote diversiteit aan bedrijfsterreinen in Hengelo. „Als ondernemer heb je er echt wat te kiezen, zowel in locatie als in prijs.”

Adder
Tegelijkertijd blijven de problemen in de winkelgebieden van Hengelo – vooral het centrum- en op de kantorenmarkt daar. Volgens de cijfers van de Stichting Vastgoedrapportage Twente verdubbelde de verhuur van kantoorruimte in 2018 in Hengelo tot bijna 23.000 vierkante meter.

Dat lijkt al even spectaculair, maar onderzoeker Wouter Tijhuis van de stichting wijst op een adder onder het gras. „Inde cijfers zit de verlenging van het huurcontract voor het voormalige KPN-kantoor op Westermaat. De gemeente huurt dat anderhalf jaar langer en dat geldt als een nieuwe transactie. Als je die 13.500 vierkante meter eruit haalt, ontstaat er een andere beeld en blijft het lastig op de Hengelose kantorenmarkt. De Westermaat is qua ligging misschien wel de beste kantorenlocatie van Twente, maar er gebeurt weinig tot niks.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: