Live Live

AUDIO | Stakende Twentse agenten schieten politie te hulp in Utrecht

Gepubliceerd: Maandag 18 maart 2019 19:09

AUDIO | Stakende Twentse agenten schieten politie te hulp in Utrecht

Voor een groep Twentse agenten liep de maandag helemaal anders dan gepland. De dienders waren op weg naar het Malieveld voor een staking, maar schoten uiteindelijk de politie in Utrecht te hulp na de aanslag daar. “Als de plicht roept, dan ben je er.”

Wijkagent Bennie Visschedijk uit Enschede was een van de agenten die mee zou doen aan de protestactie in Den Haag voor betere pensioenvoorwaarden. De Twentse agenten vertrokken maandagmorgen al vroeg vanuit Borne richting het Malieveld. Langzaamaan sloten steeds meer eenheden uit andere regio's aan en vormde zich een colonne van honderden agenten.

Toen gebeurde het, iets voor elven. Een man schoot in een tram in Utrecht drie mensen dood. “Wij reden op de A12 bij Utrecht toen het allemaal ging spelen”, vertelt Visschedijk. “Dan is het logisch dat je alles afbreekt en je ondersteuning aanbiedt.”

Observeren

De Enschedeër staat maandag rond 17.00 uur nog langs de snelweg in Utrecht, als hij zijn verhaal doet tegenover 1Twente. “In het centrum zijn speciale eenheden aan het werk, wij zitten in de ring eromheen om bepaalde observaties te doen. Ook dat is belangrijk. En vanwege dat mogelijke terroristische motief is het ook wel spannend ja. Dit verwacht je niet, we gingen met hele andere bedoelingen op stap vandaag.”

Getwijfeld om toch gewoon te staken heeft Visschedijk niet. “We waren klaar om te vertrekken, maar dan gebeurt er ineens vanalles. Ik vind het prachtig dat iedereen dan gelijk zijn diensten aanbiedt. En ik denk ook dat het voor politiek Den Haag wel een signaal is dat we niet altijd alleen op de barricaden staan voor betere pensioenen. Want als de plicht roept, dan zijn we er ook.”

Beluister hieronder het radiofragment met de wijkagent

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Bennie Visschedijk

Deel deze pagina: