Live Live

AUDIO | Nieuwe lichting creatievelingen van ROC in Enschede zwaait af

Gepubliceerd: Donderdag 11 juli 2019 10:09

AUDIO | Nieuwe lichting creatievelingen van ROC in Enschede zwaait af

Met de expositie 'Meesterlijk' lieten studenten van het ROC van Twente de afgelopen dagen zien wat ze in hun mars hebben.

Als de eindexamenexpositie bij het ROC enige indicatie is, dan is een mbo-opleiding creatieve technologie een goede keuze. Geen enkele vierdejaars die hier deze week zijn diploma ophaalt, zit volgend seizoen werkeloos op de bank.

Zo kan Maarten Huizing (26), die zijn studie Motion design afrondt, direct beginnen bij zijn nieuwe baas. „Daar maken ze interactieve installaties voor musea. Maar er zijn ook veel studenten die doorstromen naar het hbo. Ik ken ook iemand die gaat lesgeven in klassieke animatie.”

Ontsnappen
Huizing staat zelf bij zijn afstudeerproject, een virtual-reality-ontwerp. In een grote kamer smijt je met puin en balken in het rond, in een poging een deur vrij te maken om te ontsnappen. Huizing helpt iedereen die het eens wil proberen, want het gebruik van de VR-bril en de controllers gaat niet vanzelf.

De meeste examenkandidaten zijn echter nergens te bekennen. Geen student te zien op de afdelingen Sign, Mode & textiel of Mediavormgever. Drie dagen lang was hun werk te bekijken.

Hoog niveau
Vandaag staan de kopjes voor de diploma-uitreiking klaar. Het niveau van de leerlingen is hoog, zegt directeur Annet van Mazijk. Dat is niet alleen haar indruk, dat blijkt ook jaarlijks weer uit de doorstroming naar gerenommeerde hbo-opleidingen.

„Veel van onze studenten kiezen hierna voor het hbo en dan zijn er eigenlijk twee takken van sport: een reguliere hbo of een kunstacademie. Bij die laatste zijn er toelatingseisen; je moet je portfolio laten zien. Onze studenten worden vaak toegelaten.”

Nieuwe lichting
In september meldt zich een nieuwe lichting mbo'ers voor een studie in de creatieve technologie. Belangstelling genoeg. „Het aantal leerlingen is al jaren stabiel”, zegt Van Mazijk.

Radio
1Twente sprak Annet van Mazijk afgelopen week over de expositie. Beluister het fragment hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: