Live Live

AUDIO | Monstervis gevangen in Enschede: Nederlands record verbroken

Gepubliceerd: Vrijdag 09 augustus 2019 14:02

AUDIO | Monstervis gevangen in Enschede: Nederlands record verbroken

De grootste meerval ooit gevangen in Nederlandse wateren: dat bijzondere record werd afgelopen weekend in Enschede verbroken. Op het Rutbekerveld viste Dirk Ditters de monstervis van 2,27 meter uit het water. “Het was een gevecht van twintig minuten.”

De visfanaat zette die bijzondere prestatie neer samen met zijn zoon. Toen ze beet hadden, bleek het een hels karwei om de meerval aan de kant te krijgen. “Poeh”, vertelt Ditters. “We visten met speciale lijnen en hengels voor meervallen. Anders lukt je dit sowieso niet. Dat beest is zo sterk, grote kans dat je lijnen alsnog knappen. Het werd een spannend gevecht van twintig minuten. Ik heb uiteindelijk gewonnen ja, maar we hebben de vis netjes terug gezet. De foto's hebben we bewust in het water gemaakt, zodat de vis geen schade op zou lopen.”

Giga-beesten
De meerval is de grootste inheemse roofvis van Nederland. De beesten staan erom bekend dat ze heel lang en oud kunnen worden. De hoogste aangetoonde leeftijd bij een meerval was 80 jaar, de grootste ooit ter wereld gevangen 2.78 meter.

Het Nederlandse meervalrecord stond op 2.22 meter. De gevangen vis op het Rutbekerveld bleek vijf centimeter groter: 2.27 meter. Ditters is trots op zijn vangst. Dat er bij Zandwinning Rutbekerveld zulke enorme ‘bakbeesten’ rondzwommen, wist hij wel. “Laatst had ik een nóg grotere aan de haak. Toen knapte de lijnen wel”, vertelt de sportvisser uit Isselburg, net over de grens bij Dinxperlo.

Visvijver nog niet open
De recordvis werd binnen gehengeld tijdens een besloten sessie van Fishing Adventure. Dat bedrijf wil op het Rutbekerveld in Enschede graag een commerciële visvijver beginnen, met grote meervallen, steuren en karpers.

Het bedrijf strijdt al jaren om de juiste vergunningen. Zo moet onder meer het bestemmingsplan gewijzigd worden. Volgens directeur Bart de Vries kan de visvijver naar verwachting april volgend jaar open. En kunnen andere liefhebbers ook een poging doen Nederlands recordhouder te worden.

1Twente sprak met Bart de Vries, directeur van Fishing Adventure. In zijn viswater werd de meerval gevangen. Beluister het interview hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Fishing Adventure

Deel deze pagina: