Live Live

AUDIO | 'Met bussen naar Malieveld uit protest tegen kortingen rijk’

Gepubliceerd: Woensdag 03 juli 2019 08:23

AUDIO | 'Met bussen naar Malieveld uit protest tegen kortingen rijk’

Raadsleden van zoveel mogelijk gemeenten in Nederland zouden massaal in Den Haag moeten protesteren tegen de financiële kortingen die steden en dorpen door het rijk krijgen opgelegd. Fractievoorzitter Marc Teutelink van Burgerbelangen in Enschede roept zijn collega-raadsleden daartoe volgende week op in een motie die hij komende maandag zal indienen.

„We zouden als raadsleden allemaal in de bus moeten stappen om onze stem als gemeenten op het Malieveld te laten horen”, zei Teutellink in een toelichting op zijn oproep. 1Twente sprak met Marc Teutelink op de radio, beluister het interview hieronder terug. 

Gemeenten worden bij de verdeling van geld via het gemeentefonds hard geraakt door het zogeheten trap-op, trap-af-principe dat het rijk hanteert. Geeft het rijks minder uit, bijvoorbeeld omdat geplande investeringen door de rijksoverheid in bijvoorbeeld wegen worden uitgesteld, dan volgen kortingen door het rijk in het jaar daarop. Dat wordt doorvertaald naar de gemeenten en raakt de lokale overheid hard.

Sympathiek

Wethouder Niels van den Berg zei de reactie de motie van zijn Burgerbelangen-partijgenoot ‘sympathiek’ te vinden. „We moeten de motie nog bespreken in het college, maar wat ik wel mooi vind is dat het de lokalo’s oproepen tot actie in de richting van Den Haag.’’

In een snelle reactie zei VVD’er Joost Nijhuis: „Misschien moeten we dit probleem ook wel in G40 verband (over grootste veertig gemeenten, red.) gaan aanpakken.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: