Live Live

AUDIO | Interview Ted van Leeuwen: FC Twente legde spelers reisverbod op

Gepubliceerd: Woensdag 25 maart 2020 17:00

AUDIO | Interview Ted van Leeuwen: FC Twente legde spelers reisverbod op

Wordt er dit seizoen nog gevoetbald? Het blijft de grote vraag nadat de KNVB gisteren aangaf nog steeds rekening te houden met scenario’s waarin het seizoen ‘gewoon’ wordt uitgespeeld. Het zorgt voor onduidelijkheid bij clubs. Zo ook bij FC Twente, waar technisch directeur Ted van Leeuwen de situatie per dag ziet veranderen: “het beste kun je iemand opbellen die een glazen bol heeft, want er is werkelijk niets over te zeggen.”

Marly Wilens | 1Twente

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat er vanaf 6 april niet weer ‘gewoon’ gevoetbald kan worden. Een datum die de voetbalbond qua planning vooralsnog gewoon aanhoudt als einddatum van de opgelegde maatregelen vanwege de coronacrisis.


Aangezien er de afgelopen weken ook niet werd getraind, moeten spelers eerst weer wedstrijdfit worden, onderschrijft ook Van Leeuwen. “Je kunt niet zomaar weer aan de competitie beginnen met het oog op blessures. De spelers hebben eerst een voorbereiding nodig. Afhankelijk van hoe lang alles stil heeft gestaan, zal dat toch drie tot vier weken duren.”

In beweging blijven
De club zorgt er wel voor dat de spelers ook thuis in beweging blijven. “Ze werken allemaal een individueel programma af bestaande uit oefeningen die dagelijks door de fysiek trainer worden opgestuurd. Via een app waar iedereen op aangesloten is, kunnen we precies aflezen welke trainingsarbeid de spelers leveren.”

Op Aitor na, die al in zijn thuisland Spanje verbleef om te revalideren, zijn alle spelers nog wel gewoon in Nederland. FC Twente heeft heel wat buitenlandse jongens in de selectie en legde zelfs een reisverbod op, vertelt Van Leeuwen. “Op het moment dat iemand nu afreist, hebben we geen zekerheid of ze weer terug kunnen keren. Daarom mag niemand het land uit.”

Hij merkt dat het voor buitenlandse spelers niet gemakkelijk is. “Ze zijn ver weg van hun familie. En de Spaanse jongens die beelden vanuit Spanje zien, hebben gemixte gevoelens. Ze willen aan de ene kant bij hun familie zijn, maar aan de andere kant zien ze dat de situatie daar erger is dan hier.”

"Geen idee hoe lang het gaat duren"
De eigen werkzaamheden van Van Leeuwen zien er momenteel ook heel anders uit. “Dit zijn de maanden waarin je normaal gesproken spelers ‘afscout’; neem je hem wel of niet.” Maar nu er niet gevoetbald wordt, moet de technisch directeur anders te werk gaan. “We nemen de lijsten nog eens door, bekijken beelden en bellen rond. Het is moeilijk, want we hebben geen idee waar dit heen gaat en hoe lang het gaat duren.”

© 1Twente, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: