Live Live

AUDIO | Heleen Webers dochter koos voor euthanasie: “Het is een sneltrein die op je afdondert”

Gepubliceerd: Donderdag 13 februari 2020 16:33

AUDIO | Heleen Webers dochter koos voor euthanasie: “Het is een sneltrein die op je afdondert”

Van 7 tot en met 14 februari is het de week van euthanasie. In het kader van die week vindt er donderdagavond een thema-avond in de bibliotheek plaats. Heleen Weber is één van de gasten. Zij moest ervaren wat euthanasie betekent - haar dochter Dorien koos voor euthanasie vanwege ondraaglijk en uitzichtloos psychisch lijden.

Laura Ratering | 1Twente

Dat was in november 2018. Twee jaar daarvoor, in april 2016, vertelde Dorien dat ze een euthanasieverzoek wilde indienden bij de kliniek waar ze onder behandeling was. “Toen zei ze dat ze nog maar 5 procent Dorien was en dat de andere 95 procent nooit meer terug komt”, vertelt Heleen.

Ultieme moederliefde
Dorien was toen 32 jaar. “Ik heb haar uit liefde en in liefde kunnen laten gaan. Voor mij is het ultieme moederliefde.” Heleen heeft het rouwproces zo goed door kunnen staan, omdat ze haar dochter zo lang mocht begeleiden. “Ik voel me goed. Ik denk beter dan ouders wiens kinderen zelfmoord hebben gepleegd. Te weten dat jouw kind met gevoelens van angst en wanhoop is gegaan, dat moet verschrikkelijk zijn.”

Met de hele familie hebben ze afscheid genomen. Dat wilde Dorien heel graag. “Maar we wisten ook gewoon dat ze niet meer wil”, zegt Weber. “Ze kon het heel goed motiveren. Op 2 november 2018 was het dan zover. Dan ga je hand in hand het ziekenhuis in en je weet dat je met twee in plaats van drie kinderen weer naar buiten gaat.”

Helpen
Inmiddels heeft Weber weer hoop. Ze probeert mensen, die hetzelfde meemaken, te helpen. Net als donderdagavond. “Er is bijvoorbeeld een meisje aanwezig dat ook een aanvraag voor euthanasie heeft ingediend”, vertelt Weber. “Als zij en haar familie hulp nodig hebben, dan wil ik uiteraard wel helpen.”

De avond begint op 13 februari om 20.00 uur in de bibliotheek aan de Pijpenstraat en duurt tot 22.00 uur. De toegang is vrij.

Luister hieronder naar het uitgebreide radio-interview met Heleen Weber.

1Twente, foto: Robin Hilberink, © TC Tubantia

Deel deze pagina: