Live Live

AUDIO | Goed goan – Gedeputeerde Staten brengen ode aan streektaal

Gepubliceerd: Donderdag 02 juli 2020 19:30

AUDIO | Goed goan – Gedeputeerde Staten brengen ode aan streektaal

“A’j plat kunt proaten mo’j neet loaten”, zei VVD-statenlid Dinand Leferink onlangs. Eerder gezegd dan gedaan: hij heeft zich ingezet voor een streektaalavond tijdens een zitting van de Gedeputeerde Staten.

Redactie | 1Twente

De Gedeputeerde Staten vergaderen een keer in de maand, op een woensdag. Volgend jaar, in maart, is het de dialectmaand. “Mooi om het juist daar dan te doen”, aldus Leferink. “De avond zal deels in het dialect plaatsvinden, omdat sommige leden ook geen dialect kunnen.”

Steun krijgt Leferink vanuit de IJsselacademie en het Twentehuis. “Zij zullen enkele stukken vertalen. Dat moet goed gaan, want het mag de besluitvorming natuurlijk niet in de weg staan.” Volgens de Twentenaar is het dialect een bindmiddel. Reden genoeg om de avond op deze speciale manier vorm te geven.

Serieus
Het statenlid benadrukt dat het niet alleen een ludieke actie is, maar juist onderdeel uitmaakt van een campagne om de streektaal en het dialect weer terug te brengen. “Onze streekcultuur, in combinatie met de taal, is belangrijk en daar moeten we op letten.”


1Twente sprak Dinand Leferink. Luister hieronder naar het interview.

foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: