Live Live

AUDIO | Gerben de Jong, bewonerscommissie Bijvank Noord: ‘We werken aan ons bezwaar’

Dinsdag 03 december 2019 11:08

AUDIO | Gerben de Jong, bewonerscommissie Bijvank Noord: ‘We werken aan ons bezwaar’

De gemeente verleent een omgevingsvergunning voor de huisvesting van 37 psychisch kwetsbare mensen in de Broekheurnerborch. Bij de bewonerscommissie Bijvank Noord zijn ze daar niet blij mee.

Teun Staal | Tubantia

Hoe is het nieuws over de vergunning ontvangen bij de bewonerscommissie?
„Slecht. Op de één of andere manier hoop je toch dat het besluit van de gemeente de andere kant opvalt, omdat er naar onze mening heel goede argumenten zijn om deze mensen niet hier onder te brengen. Maar dat mag dus niet zo zijn.”

De klacht was eerder dat de gemeente deze plannen slecht communiceerde. Hebben ze jullie nu wel goed geïnformeerd?
„Ja. Ze hebben ons netjes van te voren ingelicht. Wat dat betreft hebben ze dus wel iets geleerd van het verleden. Kort voor het verlenen van de vergunning heb ik nog contact gehad met de wethouder (Jurgen van Houdt, red.). We hebben een kopje koffie gedronken, zonder dat hij vooruitliep op het al dan niet verlenen van de vergunning.”

Waarom had de gemeente de vergunning volgens jullie niet moeten verlenen?
„Vooropgesteld: deze mensen moeten ergens een plek hebben. Geen twijfel daarover. Maar dit is geen gelukkige locatie, met veel andere kwetsbare groepen in de buurt: ouderen, kinderen en mensen van het Leger des Heils en cliënten met een beperking die bij Aveleijn zitten.”

Jullie gaan bezwaar maken?
„Daar werken we nu aan. We hebben een advocaat in de arm genomen, die de vergunning nu goed bestudeert. We zullen niet de enigen zijn met een bezwaarschrift, ik dat verwacht dat meer gaat gebeuren. Ons advies aan mensen is om, als ze bezwaar maken, dat zorgvuldig en degelijk te doen.”

In de brief van de gemeente aan de omwonenden wordt de hoop uitgesproken dat iedereen goede buren van elkaar blijft. Is dat mogelijk?
„Dat moet de toekomst uitwijzen. Het ligt allemaal gevoelig. Het hoeft maar één keer met een calamiteit mis te gaan en dan maak je een hoop kapot, ben ik bang.”

1Twente sprak op de radio met met bewoner Tom Vosskuhler, woordvoerder van de bewoners rondom de Broekheurnerborch. 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: