Live Live

AUDIO | Gemeenten: snel extra geld Rijk, anders is 1Twente zo failliet

Gepubliceerd: Donderdag 14 maart 2019 08:13

AUDIO | Gemeenten: snel extra geld Rijk, anders is 1Twente zo failliet

Als minister Arie Slob niet snel met extra geld komt, is streekomroep 1Twente per 1 juni failliet. Dat schrijven de colleges van B en W van Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen en Hengelo in een brandbrief aan de minister.

Directeur Flip van Willigen van 1Twente noemt die datum in een eerste reactie ‘reëel’. Maar hij benadrukt dat het daarbij alleen gaat om 1Twente Enschede, de lokale omroep van die stad. En niet de omroepen in de andere gemeenten, die deel uitmaken van de streekomroep. Bovendien stelt hij nog druk in gesprek te zijn met diverse partijen. “Ik ga er vanuit dat er nog een oplossing komt.”

Onrealistisch
Volgens de vijf Twentse gemeenten, die samen het werkgebied vormen van 1Twente, is er sprake van ‘een onrealistische uitkering’ uit het Gemeentefonds voor lokale omroepen. Vooral kleine en middelgrote gemeenten zijn daar de dupe van. Haaksbergen en Borne moeten het bijvoorbeeld met 10.000 euro doen. Voor Enschede is dat 100.000 euro. Hoeveel geld er extra nodig is, wordt niet gemeld. Eerder gaf Van Willigen aan te kampen met ‘een gat van enkele tonnen’.

Niet levensvatbaar
Gemeenten zijn vrij om er zelf een bedrag bovenop te doen. Maar volgens de vijf Twentse colleges is dat niet of nauwelijks mogelijk. En ook de komende jaren niet. Ze wijzen daarbij op de extra taken die gemeenten er van het Rijk bij hebben gekregen op het gebied van bijvoorbeeld jeugdzorg, onderwijshuisvesting en maatschappelijke ondersteuning. Vaak zonder dat er voldoende geld door het Rijk bij werd gedaan. Bovendien zou zelfs een verdubbeling van het budget in het geval van Borne en Haaksbergen ‘geen levensvatbare en professionele lokale omroep oplevert’.

Koploper
De vijf vinden dat extra pijnlijk, omdat Twente op het gebied van vernieuwing van de lokale omroep juist voorop loopt. Vooral door de vorming van 1Twente, die door het bijeen brengen van de vijf lokale omroepen ‘de schaarse middelen efficiënter inzet. De afgelopen jaren hebben we met incidentele bijdragen de streekomroep in staat gesteld snel op vlieghoogte te komen’. Maar, zo stellen de colleges: ‘De rek is er nu uit’.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: