Live Live

AUDIO | Fietssnelweg F35 wint ANWB-test

Gepubliceerd: Dinsdag 02 april 2019 15:31

AUDIO | Fietssnelweg F35 wint ANWB-test

Fietssnelweg F35 tussen Hengelo en Enschede is de beste van Nederland. Dat concludeert de ANWB na onderzoek van negen fietssnelwegen in Nederland. De Twentse route scoort een beoordeling van 4,1 op een schaal van 5. “Dit is een geweldige ontwikkeling.”

Fietssnelwegen zijn booming: door het hele land wordt gewordt aan nieuwe trajecten die speciaal gericht zijn op fietsers. De wegen zijn breed, hebben flauwe bochten en kennen weinig obstakels onderweg, zoals verkeerslichten. In deze regio aan een route van 62 kilometer van Nijverdal naar de Duitse grens met zijtakken van Almelo naar Vriezenveen en van Enschede naar Oldenzaal.

‘Prettig, snel wegdek’
De ANWB onderzocht het traject Enschede - Hengelo, goed voor 7,1 kilometer. Dat kwam als testwinnaar uit de bus: vooral de brede paden, het geringe percentages auto’s (7%) en de herkenbaarheid scoorden bij de bond. “Bijna overal lag een prettig, snel wegdek”, aldus de ANWB. Niet alles was goed, zo ontbrak er volgens de bond op sommige plekken waarschuwingen voor gemotoriseerd verkeer voor fietsers.

In totaal werden 9 fietssnelwegen onderzocht, van Leeuwarden tot Den Bosch. Er werd meer dan 400 kilometer ‘gesnelfietst’ voor het onderzoek, 470 kruispunten bekeken en meer dan 12 uur aan videomateriaal verzameld.

Alle onderzochte paden scoren een ruime voldoende of nog hoger. “De komst van steeds meer fietssnelwegen is een geweldige ontwikkeling. Zo wordt de e-bike of speed pedelec een serieus alternatief voor de auto of ov, ook voor langere afstanden”, schrijft de ANWB.

Enschede vierde de 'winst’ in de test door te flyeren langs de route en een mega-taart weg te geven. Ook werd er ontbijtkoek uitgedeeld.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: