Live Live

AUDIO | Facebook straft Enschedese kunstenares voor geschilderde borsten

Gepubliceerd: Vrijdag 12 juli 2019 10:01

AUDIO | Facebook straft Enschedese kunstenares voor geschilderde borsten

De Enschedese kunstenares Sonna Krom dreigt te worden verbannen van Facebook. Vanwege een promotiebericht, een bericht dat Facebook nota bene zelf steeds rondstuurt. Het is een ‘advertentie’ waarop blote borsten staan, op een schilderij. En een ontblote boezem, dat mag volgens Facebook niet. Dat is in strijd met de richtlijnen van deze socialemediagigant.

Het gaat volgens Sonna Krom om een door Facebook zelf gemaakt reclamebericht, waarmee de Enschedese haar persoonlijke website sonna.nl kan promoten bij haar Facebookcontacten. Krom maakte dat bericht dus niet en plaatst het evenmin. Dat doet Facebook zelf. En datzelfde Facebook dreigt haar nu te verbannen. En daardoor lijdt ze schade, zegt Krom.

Vorige week kreeg de Enschedese eerst een ban voor één dag van Facebook, gevolgd door een blokkade voor drie dagen en sinds gisteren is ze geblockt voor zeven dagen. Bij elke nieuwe overtreding met het reclamebericht loopt de blokkade verder op, tot die definitief is. De reden: ‘Omdat je eerder een bericht hebt geplaatst dat in strijd is met onze richtlijnen inzake naaktbeelden', aldus Facebook. De verbanning treft haar bedrijfspagina op Facebook, maar ook haar persoonlijke profiel. Ze klopte tot op heden tevergeefs bij Facebook aan om het probleem op te lossen.

Slimme computers
Tegen Tubantia zegt een woordvoerder van Facebook ‘zich niet te herkennen in dit probleem’. „Het is een vervelende situatie voor haar. Maar Facebook plaatst niet automatisch advertenties. Het controleren is een combinatie van slimme computers en mensenwerk.” Hij verwijst verder naar de advertentievoorwaarden. „Personen mogen niet worden geseksualiseerd.”

Krom is als kunstenaar niet vies van ‘een beetje provoceren’, maar daar is in dit geval geen sprake van. Ze is onschuldig. Ze denkt dat het hier een misverstand betreft. Een Facebookrobot gaat z’n eigen gang. „Voor het versturen van zo’n promotielink moet je betalen. Twee jaar geleden heb ik dat wel eens gedaan om mijn website breder bekend te maken”, zegt Krom. „Maar het effect ervan viel me tegen, dus ik stopte daarmee. Maar toch komt Facebook steeds weer met zo’n promotievoorstel. Maar ik betaal niet, ik klik niet op versturen. Dus volgens mij heeft ook niemand van mijn contacten dat bericht ontvangen. En toch krijg ik nu al drie keer een blokkade.”

Naakte Eva
In het gewraakte promotiebericht is een foto te zien van haar schilderstafel met veel penselen en verftubes. Een foto die tot voor kort op haar website stond. Op de achtergrond is een deel van een schilderij van Krom te zien, waar ze zelf als ‘Eva’ naakt op staat. Ook haar zoontje staat ontkleed naast haar, maar hij gaat grotendeels schuil achter een pot met penselen. Krom zegt dat Facebook zelf automatisch die foto er bij selecteert. „Ik maak de link niet. Ik verstuur hem niet. Ik koos die foto evenmin. Mijn zoontje is niet te zien, dus dat kan ook niet het probleem zijn. Blijkbaar gaat het om ‘die twee geschilderde puntjes’, de tepels. Maar dat begrijp ik evenmin. In de richtlijnen van Facebook staat tegenwoordig dat naakt in de kunst wèl mag.”

In het verleden kwamen namelijk veel kunstenaars en musea in conflict met het socialemediaplatform. Zoals hetRijksmuseum Twenthe. Meesterwerken met naakt van onder anderen Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw werden herhaaldelijk geweigerd. Facebook paste daarna de regels aan, al blijven er voor ‘seksueel uitdagende voorstellingen’ beperkingen. Het team dat aan die controle werkt is sinds 2017 verdrievoudigd tot 30.000 mensen.

Vervelend
Sonna Krom verwijderde haar afbeelding met tegenzin van haar website Sonna. Maar daarna is deze toch opnieuw verschenen in het promotiebericht, met een blokkade van Facebook tot gevolg. „Ik vond het eerst wat overdreven. Waarover maak ik me toch druk? Dan maar geen Facebook. Maar daarna werd het toch vervelend. Je bent ineens niet meer in staat om met je contacten en vrienden te communiceren via Facebook. Door iets dat blijkbaar een robot van Facebook doet. En het raakt me niet alleen privé, ook zakelijk kost dit me geld. Facebook is vandaag de dag enorm belangrijk voor me. Als ik iets organiseer breng ik dat via Facebook onder de aandacht van mijn contacten.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Sonna Krom

Deel deze pagina: