Live Live

AUDIO | Einde vliegmaatschappij Germania ‘heel zuur’ voor Münster-Osnabrück

Gepubliceerd: Woensdag 06 februari 2019 09:29

AUDIO | Einde vliegmaatschappij Germania ‘heel zuur’ voor Münster-Osnabrück

De Duitse luchtvaartmaatschappij Germania heeft dinsdag uitstel van betaling aangevraagd en alle vluchten geannuleerd. Tot verrassing van Bettine Nijhof, die met vrienden vanaf Münster naar de zon zouden vliegen. Dat ging dinsdag ineens niet door.

Al weken hadden ze zich erop verheugd, Bettine Nijhof, haar man en zes vrienden uit Enschede en Hengelo. Met hun achten zouden ze dinsdag op vakantie gaan naar Lanzarote, met een vlucht vanaf Flughafen Münster-Osnabrück (FMO). Tot ze ’s ochtends in alle vroegte gebeld werden door Peter Vroom, van reisbureau West Bound Travel. Die had een vervelende mededeling; luchtvaartmaatschappij Germania heeft uitstel van betaling aangevraagd en alle vluchten geannuleerd. Dus ook die van hen.

„De koffers staan hier in de kamer”, vertelt Nijhof. „Je verheugt je er ontzettend op en dan krijg je ineens het bericht dat het niet doorgaat. We moeten het met zijn allen even zien te verwerken. Het reisbureau gaat nu kijken wat zij kunnen betekenen voor ons, zij doen er alles aan. Maar de kans is klein dat we vandaag nog weggaan.”

Duitsland
Ook Peter Vroom werd overvallen door het bericht. „Je denkt een dag rustig te beginnen, en dan dit.” De eigenaar van West Bound Travel is met zijn bedrijf al jaren gericht op vliegen vanaf Duitse vliegvelden. Hij heeft er zelfs een afzonderlijke tak voor opgericht, luisterend naar de alleszeggende naam vliegenvanafduitsland.nl.

Bij veel van zijn klanten is vliegen vanaf FMO in trek; het is dichtbij, kleinschalig en parkeren is er aanmerkelijk goedkoper dan op Schiphol. Vroom was dan ook blij met de ambitieuze plannen van marketingdirecteur Detlef Döbberthin. Die kondigde onlangs in deze krant aan dat hij zijn best gaat doen om meer Tukkers naar zijn vliegveld te lokken, met vijf nieuwe bestemmingen in 2019, waaronder populaire Spaanse badplaatsen, Cyprus en Turkije.

Twentenaren
Dat lukte ook al, merkte Vroom. Vooral voor de zomer had hij al veel Twentenaren die vanaf Münster naar de zon zouden vliegen. Waarvan velen met een vlucht van Germania. „We gaan iedereen informeren en van een goed alternatief voorzien. Financieel heeft dat voor hen geen gevolgen.”

Ook niet voor Bettine Nijhof en consorten, legt Vroom uit. West Bound Travel doet als reisbureau zaken met een touroperator, een soort tussenpersoon. Die heeft de stoeltjes voor de vluchten ingekocht bij Germania. De touroperator heeft ‘vervoersplicht’ en is zodoende verantwoordelijk voor het regelen van een alternatief, aldus Vroom, die gisteren aan het eind van de dag alsnog goed nieuws voor de acht vrienden had. Ze vliegen vandaag alsnog naar Lanzarote. Weliswaar met een andere maatschappij, maar toch.

Klap
Voor wie het wel gevolgen heeft, is voor mensen die rechtstreeks een vliegticket gekocht hebben bij Germania. Die zijn hun geld kwijt. En de ondergang van Germania is tevens een klap voor de Flughafen Münster-Osnabrück, dat twee jaar geleden ook al moeilijkheden kende na het faillissement van Air Berlin. Die luchtvaartmaatschappij had 60 procent van de vluchten op FMO in handen, het aandeel Germania is met 30 procent kleiner. „Dat is ook veel, maar met Air Berlin was het probleem groter”, reageert Detlef Döbberthin.

De marketingdirecteur geeft aan dat er al gesprekken gaande zijn met andere aanbieders. Er is nog niets rond, maar hij hoopt in de zomer een andere luchtvaartmaatschappij te hebben voor vluchten naar zonbestemmingen. „Ik geloof erin, dat dat goedkomt.”

Zijn doelstelling, meer Nederlanders naar zijn vliegmaatschappij lokken, geeft hij dan ook niet op. „Met Germania hebben we nog op de vakantiebeurs in Utrecht gestaan, daar zagen we dat veel Nederlanders geïnteresseerd waren in vluchten vanaf Münster-Osnabrück.”

Wat Döbberthin niet hardop zegt, zegt Vroom wel: het wegvallen van Germania is ‘heel zuur’ voor Münster. „Die bestemmingen moeten vervangen worden. Misschien springt er iemand in het gat. Maar wat de precieze gevolgen zijn, is nog niet duidelijk.”

‘Beslissing met pijn in het hart’
De Duitse vakantievlieger Germania had al enige tijd financiële problemen. Een miljoeninjectie van externe investeerders, in januari van dit jaar, mocht niet baten. CEO Karsten Balke liet weten dat de beslissing ‘met pijn in het hart’ genomen is, maar dat het niet anders kon; de gestegen brandstofprijs, een slechte wisselkoers, de late levering van vliegtuigen en hoge onderhoudskosten braken Germania op.

Germania werd ruim dertig jaar geleden opgericht en was actief met vluchten vanaf diverse luchthavens, waaronder Düsseldorf en Münster-Osnabrück. Reizigers die met de maatschappij zouden vliegen als onderdeel van een pakketreis moeten zich bij hun touroperator melden, wie een los ticket heeft geboekt is zijn geld kwijt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: