Live Live

AUDIO | Eiken omhakken, bespuiten of weren in Enschede? We weten ’t nog niet

Gepubliceerd: Vrijdag 12 juli 2019 14:01

AUDIO | Eiken omhakken, bespuiten of weren in Enschede? We weten ’t nog niet

’t Is huilen met de pet op. De eikenprocessierups en de jeukbulten zijn voorlopig nog niet weg. “Met deze plaag moeten we leren leven”, zegt de opperbestrijder van de gemeente Enschede Jacques van den Hoff.

Zelfs beheersen is al moeilijk, meldt de verantwoordelijke voor al het Enschedese groen. “Misschien moeten we wel eiken omhakken, geen nieuwe eiken meer aanplanten, bomen preventief behandelen.” Van den Hoff weet het nog niet, maar zegt wel dat op sommige plekken eiken nauwelijks te handhaven zijn en dat het niet voor de hand ligt om bij nieuwe aanplant voor die bomen te kiezen.

Opzuigen
Veertig procent van de Enschedese straat- en laanbomen bestaat uit eiken. Om precies te zijn: we hebben er 20.212 en in een groot deel wriemelen de processierupsen. Momenteel proberen dagelijks zeven bestrijdingsploegen de diertjes op te zuigen. Proberen, zegt van den Hoff, want zo makkelijk is het niet.


Gedragsverandering
Het gedrag van de processiegangers is veranderd, weet hij. Voorgaande jaren was het makkelijk om de rupsen te verwijderen, omdat ze alleen ’s nachts actief waren. “Nu kruipen ze ook overdag de boom in. Als we een nest weghalen, maar niet alle rupsen dan beginnen de achterblijvers zo weer met een nieuw nest. En kunnen we weer opnieuw beginnen. Daarbij bivakkeren ze ook ondergrond aan de voet van de boom.”

Dat alles maakt dat de bestrijders in een paar dagen soms zes bomen rupsvrij kunnen maken, terwijl wordt gerekend op 26 eiken per dag.

Hoge prioriteit 
Dat schiet dus niet op. En dat terwijl het aantal overlastklachten dit jaar is verviervoudigd. Vorig jaar trokken duizend Enschedeërs aan de bel, dit jaar al vierduizend. Soms tweehonderd op een dag. Tot nu toe zijn de werkers alleen nog maar bezig met het verwijderen van nesten op plekken met een hoge prioriteit. “Bij scholen, speeltuinen, sportcomplexen. Rond publieke gelegenheden. Aan het andere komen we niet toe. We zijn voorlopig nog maanden bezig met het opruimen.”

Preventief behandelen
De komende maanden moeten plannen worden bedacht voor volgend jaar. “Preventief behandelen sluit ik niet uit, we weten alleen niet wat die middelen doen met andere dieren of zelfs met mensen. Er is nog weinig onderzoek naar de neveneffecten gedaan. Op een aantal schoolpleinen staan grote eiken. Volgens mij zijn die moeilijk te handhaven. Kijk maar eens in de Oosterstraat, dat is een eikenlaan. Als je dan toch met die weg bezig gaat, moet je je misschien wel afvragen of die bomen moeten blijven staan.

Mezenkasten
Een ding weet Van den Hoff zeker. Van een natuurlijk evenwicht is nog geen sprake. De tientallen mezenkasten die in de ongeveer 250 eiken in Eikendaal zijn gehangen, bleven onbewoond. Dat verleidde de rupsen tot het bouwen van nesten in en rond de kastjes. 

“Tja, ik denk dat de mezen liever een vette groene rups zonder haren verschalken. Zo’n harig exemplaar is moeilijker te verteren.”

Radio
1Twente sprak journalist Henk ten Harkel op de radio over de eikenprocessierups. Beluister het fragment hieronder. Meer over de jeukrups? Bekijk de video waarin Attie uit Enschede de eikenprocessierups 'mores leert' met een verfbrander hier

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto's: Henk ten Harkel

Deel deze pagina: