Live Live

AUDIO | Dit is waarom Enschede expertisecentrum SLO dreigt te verliezen

Gepubliceerd: Dinsdag 26 februari 2019 14:06

AUDIO | Dit is waarom Enschede expertisecentrum SLO dreigt te verliezen

De directie van de Stichting Leerplan Ontwikkeling wil het hoofdkantoor aan de Piet Heinstraat in 2020 verlaten omdat Enschede geen goede uitvalsbasis is. De SLO, met bijna 50 werknemers uit Twente, doet na vier jaar een tweede poging.

De strijd tegen een vertrek van SLO uit Enschede begint weer van voor af aan. Maandagavond zette CDA-raadslid Ayfer Koç het onderwerp opnieuw op de politieke agenda. De gedachten zullen terug zijn gegaan naar vier jaar geleden. Eind januari 2015 deed Stichting Leerplan Ontwikkeling ook een verhuispoging.

Het toenmalige bestuur wilde het hoofdkantoor verplaatsen naar de tweede vestiging in Utrecht. Enschede zou dan een dependance worden. Nu is de insteek dat het onderwijsexpertisecentrum in zijn geheel vertrekt.

Geschiedenis
Koç ontdekte de nieuwe verhuispoging via vacatures op de website. SLO zoekt een expert geschiedenis. De potentiële aanwinst wordt in het vooruitzicht gesteld dat de nieuwe werkgever voornemens is 'in de zomer 2020 te verhuizen naar één centrale locatie in het midden van het land'.

Een centrale locatie is nodig, zegt SLO, omdat door een beperkte organisatieomvang een opsplitsing over meerdere locaties financieel niet haalbaar is. Het personeelsbestand is na een recente reorganisatie gekrompen van 120 tot 95 werknemers. Daarvan werken er 48 vanuit de regio Twente.

Niet in aanmerking
De nieuwe locatie ligt volgens SLO niet vast. Dat Enschede niet in aanmerking komt, is duidelijk. „Om te kunnen samenwerken aan het curriculum, met leraren en scholen uit het gehele land, is huisvesting midden in het land voor SLO in toenemende mate een noodzaak”, laat de directie via een woordvoerster weten.

Onderwijscurriculum

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw onderwijscurriculum. In het advies staat wat scholieren in Nederland moeten kennen en kunnen. „Door dit proces zijn SLO'ers de afgelopen drie jaar steeds meer midden in het land aan het werk, om te kunnen samenwerken met leraren en schoolleiders uit alle provincies. Deze werkwijze zal de komende jaren alleen maar intensiever worden.”

Volgens SLO worden met name de kennisintensieve functies, zoals leerplanontwikkelaars en onderwijskundigen, vervuld door werknemers van buiten Twente.

Werkloosheid
Enschede dreigt dus alsnog de rijksdienst kwijt te raken die in 1975 is toegewezen in het kader van het spreidingsbeleid voor regio's met veel werkloosheid. Arnhem kreeg het Cito, Groningen de PTT en Enschede dus SLO. Mede met oog daarop beet de lokale politiek zich bij de vorige verhuispoging erin vast.

Overtuigen
Uiteindelijk was het Tweede Kamerlid Michel Rog (CDA) die via een motie onderwijsminister Jet Bussemaker opdroeg het expertisecentrum voor Enschede te behouden. Via een brief wist Bussemaker de toen scheidend directeur te overtuigen om een verhuizing aan de nieuwe bestuurders over te laten.

Die tweekoppige directie is inmiddels gesetteld. En hun voorkeur is duidelijk. De ondernemingsraad en de Raad van Toezicht van de SLO zijn nog wel aan zet. „Er was geen enkel argument dat verplaatsing van de hoofdvestiging naar Utrecht de kwaliteit van dienstverlening zou verbeteren”, aldus Ayfer Koç.

Verbazing
Ze vroeg maandagavond om een reactie van het college. „Ik deel de verbazing van het CDA naar aanleiding van de vacaturetekst”, zei wethouder Eelco Eerenberg. „We hebben vandaag geprobeerd te achterhalen hoe dit precies in elkaar zit, maar we hebben door tijdsgebrek niemand te pakken gekregen.”

Het college van Enschede wacht een antwoord van SLO af. Aan deze krant heeft SLO laten weten dat het personeel eind 2018 al op de hoogte is gesteld van de verhuisplannen.

Steun
Kamerlid Rog zegt de ontwikkelingen in Enschede te volgen en zo nodig vragen te stellen aan de minister. Ayfer Koç hoopt dat andere fracties met een landelijke partijafdeling, net als vier jaar geleden, ook steun vragen vanuit Den Haag.

1Twente sprak met Ayfer Koç, fractievoorzitter van het CDA in Enschede. Beluister het interview hieronder terug.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: