Live Live

AUDIO | Bram (17) uit Enschede gaat de politie adviseren

Gepubliceerd: Maandag 01 april 2019 11:53

AUDIO | Bram (17) uit Enschede gaat de politie adviseren

Enschedeër Bram Bats wordt maandag geïnstalleerd als lid van de landelijke Jongerenraad van de politie. „Jongeren kijken met een andere blik naar de wereld.”

In Den Haag installeert de politie vandaag de zestien nieuwe leden van de Jongerenraad. Onder hen is ook de enige Twentse inbreng uit het adviesorgaan: Bram Bats (17) uit Enschede. Met de Jongerenraad gaat hij de politie een jaar lang voorzien van nieuwe inzichten in belangrijke thema's.

„Het advies van de Jongerenraad is voor de politie op twee manieren belangrijk”, zegt Bats. „Natuurlijk bij onderwerpen die betrekking hebben op jongeren. Dan is het goed om direct vanuit de doelgroep te horen hoe ergens over gedacht wordt. Maar ook omdat jongeren op een andere manier denken, en vaak hun gedachten hardop uitspreken. Dat kan tot nieuwe inzichten leiden.”

Veel te bespreken
Het komende jaar komt de Jongerenraad zes keer bij elkaar om te praten met experts van de politie. Maar het discussiëren over het werk van de politie is eigenlijk al begonnen. „We hebben al een tijdje een appgroep waarin de afgelopen weken al veel onderwerpen zijn besproken. Het werk van de politie rond de aanslag in Utrecht bijvoorbeeld. Ook diversiteit binnen de politie is een belangrijk thema waar we het over gaan hebben. Ik ben daar een voorstander van, maar het moet wel duidelijk zijn dat diversiteit meer is dan de plek waar je geboren bent. Ook je seksuele voorkeur en woonplaats is bijvoorbeeld van belang. De politie is namelijk een afspiegeling van de samenleving, en iedereen moet zich vertegenwoordigd voelen.”

Weinig politie-ervaring
Bats brengt zelf weinig politie-ervaring mee. Hij kwam bijvoorbeeld nog nooit met de politie in aanraking, en zijn ouders evenmin. Ook is niemand uit zijn familie werkzaam bij de politie. Toch heeft hij wel toegevoegde waarde voor de Raad. „Er zijn anderen met meer praktijkervaring, als ik het zo mag noemen. Ik heb juist ervaring met adviesraden”, zegt de leerling van het Bonhoeffercollege. „Ik zit ook in het jongerenberaad van de gemeente Enschede.”

Een van de thema’s die de jonge Enschedeër komend jaar wil inbrengen is de drempel om de politie te benaderen. „Ik ben zelf nooit met de politie in aanraking geweest, en voor mij is het daarom best vreemd om naar de politie te stappen. Terwijl de politie juist graag met burgers in gesprek gaat en overal contacten wil hebben. We moeten dus nadenken over een manier die het gemakkelijker maakt om naar de politie te stappen.”

Interessante organisatie
Of hij zelf ook ooit voor de politie gaat werken weet Bats nog niet. „Een paar jaar geleden wilde ik agent worden. Maar ik zit inmiddels in 6 vwo en ga hierna aan het University College Twente van de UT studeren. Als ik dat diploma heb, ga ik kijken wat ik precies wil doen. De politie blijft daarbij wel een heel interessante organisatie.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: