Live Live

AUDIO | Algeheel vuurwerkverbod in Enschede? D66 wil debat

Gepubliceerd: Maandag 04 november 2019 17:43

AUDIO | Algeheel vuurwerkverbod in Enschede? D66 wil debat

Na de vuurwerkdialoog van een paar jaar geleden zou Enschede een stap verder moeten zetten: een algeheel verbod. D66-fractievoorzitter Gertjan Tillema gaat daar in de raad een debat over aanvragen. „Ik ben klaar met de overlast.”

Teun Staal | Tubantia

De gemeenteraad van Enschede zou zich moeten uitspreken over de wenselijkheid van een vuurwerkverbod, bij voorkeur in de vorm van een landelijke verordening. D66’er Gertjan Tillema is van plan een debat in de raad over deze kwestie aan te vragen. Aanleiding is het aanhoudende afsteken van vuurwerk in de stad en de overlast en schade die dat oplevert.

Groeiende ergernis
Tillema gaf zaterdagavond op Twitter blijk van zijn groeiende ergernis over het afsteken van vuurwerk in Enschede. Hij zat toen thuis, toen hij niet voor het eerst schrok van de oorverdovende knallen in de buurt. ‘2 november en alleen al vanavond minimaal 15 keer vuurwerk afgestoken. Bekijk het maar, tijd voor een totaalverbod op vuurwerk. Met je geleuter over tradities’, liet hij geïrriteerd weten op het sociale medium.

„Ik vind dat het zo langer niet kan en dat we als stad een stap verder moeten zetten”, zegt Tillema. Daarmee doelt de D66’er onder meer op de afspraken die een paar jaar geleden zijn gemaakt tijdens de zogeheten G1000, de vuurwerkdialoog die medio 2017 op initiatief van burgemeester Onno van Veldhuizen werd gehouden.

Vuurwerkvrije zones

Die raadpleging van de inwoners leidde tot het vaststellen van verplichte en vrijwillige vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling. Ook op oudejaarsdag 2019 kent Enschede met ziekenhuis MST, een dierenopvangcentrum, kinderboerderijen en vijf parken tien van deze vuurwerkvije zones.

Tillema beseft dat een vuurwerkverbod moeilijk door de lokale overheid kan worden afgekondigd. „Dat zal waarschijnlijk op landelijke schaal moeten gebeuren. Maar we kunnen het er in de raad wel over hebben”, zegt de D66-fractievoorzitter, die het debat binnenkort via de raadsgriffie zal aanvragen. Tillema verwacht overigens niet dat de discussie en eventuele aanbevelingen nog voor de komende jaarwisseling hun beslag zullen krijgen. „Dat zal pas het volgend jaar het geval zijn.”

Referendum

Het door Tillema op Twitter geopperde vuurwerkverbod kon niet overal op instemming rekenen. ‘Ze kunnen nu al niet handhaven’. En alweer een traditie om zeep helpen’, reageerde collega-raadslid Gert Kel (Burgerbelangen), die aangaf meer in een referendum te zien.

De gemeente zal overigens nog wel komen te spreken over het onderwerp handhaving. Dat staat in principe los van het afsteken van vuurwerk. „Het gaat erom welke prioriteiten we bij die handhaving stellen. Dan gaat het om de scooteroverlast in de binnenstad, maar wat mij betreft hebben we het dan ook over het afsteken van vuurwerk”, aldus Tillema.

Capaciteit
Namens de gemeente laat woordvoerder Ton Kamp weten dat de capaciteit rond het handhaven van het verbod op afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling niet zal worden verruimd. Die capaciteit zal volgens de zegsman wel efficiënter worden ingezet. „De zichtbaarheid van de handhaving moet daardoor worden vergroot”, aldus de woordvoerder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

1Twente sprak met Gertjan Tillema, onder meer over zijn ‘chagrijnige tweet’:

Deel deze pagina: