Live Live

AUDIO | Afval in Enschedese kledingbakken: ‘Geeft allemaal rompslomp’

Gepubliceerd: Dinsdag 16 juli 2019 15:34

AUDIO | Afval in Enschedese kledingbakken: ‘Geeft allemaal rompslomp’

Ook kringloopwarenhuis Het Goed in Enschede heeft last van mensen die afval in de ondergrondse kledingcontainers dumpen. Miranda Dekker van de winkel aan de Lonnekerbrugstraat is blij dat het probleem landelijke aandacht krijgt.

Bloempotten, luiers en vlees: je kunt het zo gek niet bedenken of medewerkers van Het Goed komen het tegen tijdens de verwerking van volle kledingzakken. Dat is inderdaad vies, beaamt Dekker. „Zeker als het er voor langere tijd in zit. Vlees zit gelijk onder de maden. Je weet zelf ook hoe dat in de otto gaat met mooi weer.”

Afvalbeleid
Dekker denkt dat het probleem ligt bij het strenge afvalbeleid van de gemeente Enschede. „Maar voor ons is het ook gewoon afval. Het storten ervan moeten wij betalen.” Door het afvalprobleem kamp het kringloopwarenhuis niet alleen met onnodige kosten, het bedrijf moet tevens meer textiel afkeuren omdat het simpelweg ongeschikt is voor de verkoop.

Controle
Volgens Dekker is het nauwelijks na te gaan wie zich schuldig maakt aan de afvaldump in kledingbakken. De afgesloten kledingzakken worden door Twente Milieu uit de ondergrondse textielcontainers gehaald, waarna ze worden afgeleverd bij Het Goed.

De zakken worden pas vlak voor het verwerkingsproces op de lopende band geopend. Tijdens de sortering kunnen medewerkers het afval eruit halen. „Het afval geeft allemaal rompslomp en dubbel werk. Het is best ondankbaar dat je dat allemaal moet opruimen. ”

Discipline
Dekker is blij dat er landelijke aandacht voor het probleem is. „Er moet goed nagedacht worden over bijvoorbeeld een controlesysteem. Maar het begint bij de mensen. Zij moeten hun eigen rommel opruimen zoals het hoort.”

Radio
1Twente sprak Miranda Dekker op de radio. Beluister het fragment hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: