Live Live

AUDIO | 75 jaar herdenken: enschedeviertvrijheid.nl

Gepubliceerd: Woensdag 29 januari 2020 16:26

AUDIO | 75 jaar herdenken: enschedeviertvrijheid.nl

Enschede komt langzamerhand in het teken te staan van 75 jaar Vrijheid. Op 1 april trokken de geallieerden onze stad binnen en bevrijdden Enschede. De herdenking van de gebeurtenissen 75 jaar geleden gebeurt op verschillende tijdstippen waarbij 1 april, 4 en 5 mei traditioneel belangrijke data zijn.

Redactie | 1Twente

Allerlei verenigingen en instellingen organiseren ook nog eens een keur aan bevrijdingsactiviteiten. Die kunnen worden aangemeld en gebundeld op de website enschedeviertvrijheid.nl. Aanmelding van activiteiten voor 75 jaar Vrijheid Enschede is heel eenvoudig. Even een mailtje sturen naar: info@enschedeviertvrijheid.nl

Herdenking Auschwitz
De eerste bijzondere activiteit had afgelopen zondag plaats in de synagoge aan de Prinsestraat. Daar werd stilgestaan bij de bevrijding van het concentratiekamp- en vernietigingskamp Auschwitz op 27 januari 1945. De wereldwijde herdenking kreeg in Enschede gestalte met de onthulling van het lichtkunstwerk ‘Levenslicht’ van kunstenaar Daan Roosegaarde.

Het monument in Enschede maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan 170 Nederlandse gemeenten deelnemen. Levenslicht is vanaf 1 februari te zien bij Concordia. Daar kan het publiek tot en met 6 maart terecht om de bijzondere stenen te bezichtigen. Na de tijdelijke expositie in Concordia krijgen de stenen een permanente plek in de Enschedese synagoge.

Bevrijdingsdag 1 april
Onze Enschedese bevrijdingsdag op 1 april wordt gevierd met de Vrijheidstour Overijssel. Op de Oude Markt wordt een feestelijk programma neergezet met live-radio en optredens van artiesten. Onderdeel van dat programma is een optreden van The Bluebettes een uit vijf zangers bestaande Zwolse vrouwenband. Ze stelden voor de Vrijheidstour een programma met vrijheidsliederen samen.

Ook op 1 april in het Muziekcentrum een concert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met "Sounds of Freedom”. Kaartverkoop heeft plaats via het Wilminktheater.

Theater op 4 mei
De Theatermakerij speelt op 4 mei in het stadhuis een bijzondere voorstelling na afloop van de herdenking in het Volkspark. De jonge spelers van de Theatermakerij spreken met ouderen over de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog in Enschede. Deze gesprekken vormen de inspiratiebron voor de voorstelling ‘Vrij’.

Vrijheidsfestival 5 mei
In dit jubileumjaar strijkt het Vrijheidsfestival neer in het Volkspark. Om 12.00 uur wordt het Vrijheidsvuur ontstoken. Vanaf 12.00 uur wordt een uitgebreid kinderprogramma uitgerold met workshops dans, theater, knutselen, muziek, sport en spel. Het Een van de Het festival in het park wordt van 19.30 tot 21.30 voortgezet met een meezingconcert. Meezingen doe je met muziek en die wordt verzorgd door een projectorkest van het Wilminktheater onder leiding van Jos Pijnappel. Het gaat om liedjes van de oorlog tot nu. Het orkest wordt ondersteund met zangers en zangeressen. Het Vrijheidsfestival is gratis toegankelijk. 


Luister hieronder naar het interview met Rachel Denneboom waarin ze het onder andere over het festival gaat hebben:

© Newsroom Enschede, 1Twente Enschede, foto: 1Twente

Deel deze pagina: