Live Live

Arcadis denkt mee over verruiming Twentekanaal

Gepubliceerd: Dinsdag 23 april 2019 14:25

Arcadis denkt mee over verruiming Twentekanaal

Het Amsterdamse ingenieurs- en adviesbureau Arcadis stort zich in een adviesrol voor de verruiming van het Twentekanaal. Het bureau gaat onder meer specialistisch onderzoek verrichten voor Rijkswaterstaat en de opdrachtgever adviseren bij de werkzaamheden.

De opwaardering van de kanalen zorgen voor een betere ontsluiting voor bedrijven die afhankelijk zijn van vervoer over het water. Door de vaarwegen te verruimen, kunnen grotere schepen door Twente varen. De Nederlandse overheid zet steeds serieuzer in op de verbetering van kanalen, omdat de binnenvaart een milieuvriendelijk alternatief biedt voor het vervoer over de weg.

Vele miljoenen
Eerder dit jaar werd duidelijk dat het Rijk vele miljoenen in het project steekt. Met dat geld wordt het kanaal verdiept en komen er nieuwe damwanden aan de randen. Zodoende kunnen er schepen met drie lagen containers via het Twentekanaal varen. Nu zijn dat twee lagen. De extra laag containers betekent dat er 34 vrachtwagens minder de weg op hoeven.

Het eerste deel van de verruiming is negen jaar geleden uitgevoerd. Toen is door Rijkswaterstaat het kanaal tussen de sluizen Eefde en Delden al verruimd. Het aanstaande traject heeft betrekking op het oostelijk deel van het Twentekanaal, van de sluis Eefde tot de haven van Enschede en zijtak Almelo.

Met de opdracht voor het Amsterdamse bureau is ongeveer 2,7 miljoen euro gemoeid.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Christian van der Meij

Deel deze pagina: