Live Live

Appel valt niet ver van de leest bij schoenmaker Leusink

Gepubliceerd: Dinsdag 19 maart 2019 09:33

Appel valt niet ver van de leest bij schoenmaker Leusink

In 1927, het jaar waarin zijn zoon wordt geboren, begint Johan Leusink in de schuur achter zijn huis in de Veenstraat een schoenmakerij. De klomp is dan het belangrijkste schoeisel voor boeren en arbeiders.

Wegens omstandigheden geopend. Een serie verhalen over bijzondere Enschedese winkels met bijzondere Enschedeërs. Vandaag: Schoenmaker Leusink, Kuipersdijk 111 in Enschede.

Schoenen draagt de gewone man in het gunstigste geval alleen op zondag. Dus in die sector worden nauwelijks schoenen versleten. Nee, het is de betere stand die bij Leusink aanklopt. Hij levert kennelijk goed werk want de schoenwinkels in de stad adviseren de textielfamilies om hun schoeisel door Leusink te laten repareren. Terwijl er in de wijk een stuk of vier schoenmakers zitten. Zoon Hennie komt al jong helpen in de zaak. Hij neemt de boel ook over, maar naast schoenmaker is hij ook muzikant. Kan geen noot lezen, maar speelt piano, contrabas en accordeon. Hij is een graag geziene musicus die met Harry Bannink speelt en regelmatig invalt bij Tata Mirando. Ook is hij de accordeonleraar van een piepjonge Willem Wilmink.

Daarnaast blijft hij de schoenmaker, die volgens Wilmink nog beter is dan zijn vader. ‘Mensen met moeilijke voeten kwamen het werkplaatsje binnenstrompelen om het even later met ferme stap en vrolijk fluitend weer te verlaten dank zij het aangepaste schoeisel van Leusink.’(uit: Willem Wilmink in Enschede).

In 1980 moet hij de zaak wegens een ernstige spierziekte uiteindelijk sluiten. Dat zijn zoon Johan die zaak drie jaar later voortzet is uiteindelijk te danken aan het ministerie van Defensie. Hij heeft aanvankelijk helemaal geen schoenmakersambitie. Hij heeft een opleiding energietechniek op de MTS achter de rug en voor hij gaat bedenken wat hij daarmee gaat doen, moet hij het leger in. Dat bevalt hem zo slecht dat hij middels de list ‘onvervangbaarheid aan het thuisfront’ binnen drie maanden de militaire dienst kan verlaten.

Zijn vader moet een week wennen aan het idee dat de zaak een doorstart krijgt, maar dan wordt er met vol geschut op de overname ingezet. Het hele klantenbestand wordt ingelicht en het schoenmakersmachinepark hoefde niet langer te wachten op een eventuele opkoper. Johan Leusink heeft er nooit spijt van gehad dat hij in de voetsporen van zijn vader en grootvader is getreden. Al is de kans wel heel erg klein dat hij wordt opgevolgd door een nazaat. Hij heeft twee dochters en hij gaat ervan uit dat zijn vak langzaam verdwijnt.

De jeugd loopt tegenwoordig het liefst op gympen en sneakers, waaraan op gebied van herstelwerkzaamheden weinig eer te behalen valt. Ook valt op dat er een gestaag groeiende groep mensen is die liever nieuwe schoenen koopt, dan kapotte te laten herstellen. Aan de andere kant heeft hij de certificaten om de exclusieve schoenen te mogen repareren van topmerken als Van Bommel, Van Lier en Greve. En ook worden er nog steeds Magiani’s, Santoni’s en Gorgio’s ter reparatie aangeboden. En dan levert zijn vakmanschap op leergebied hem ook ander werk op. Regelmatig restaureert hij een statenbijbel, repareert hij leren meubilair en tassen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: