Live Live

Apollo Vredestein treedt genadeloos op tegen roken: ‘Ze brengen anderen in gevaar’

Gepubliceerd: Vrijdag 10 mei 2019 20:55

Apollo Vredestein treedt genadeloos op tegen roken: ‘Ze brengen anderen in gevaar’

Apollo Vredestein wil af van een medewerker die twee keer het rookverbod bij de Enschedese bandenfabriek zou hebben overtreden. Volgens de man heeft hij zich daar maar één keer schuldig aan gemaakt en wordt hij te zwaar gestraft.

Apollo Vredestein maakt korte metten met medewerkers die op het bedrijfsterrein roken. In 2007 is vanwege de veiligheid een rookverbod ingesteld dat geldt voor het hele bedrijfsterrein, zowel binnen als buiten. Wie rokend wordt betrapt krijgt een gele kaart. Bij een tweede overtreding volgt een rode en moet de werknemer zijn biezen pakken. Zero tolerance. Het is al diverse keren gebeurd.

Het overkwam ook een man die al 33 jaar in dienst is bij Apollo Vredestein. Zijn werkgever zegt dat de medewerker in november met twee andere collega’s buiten aan een pauzetafel rokend is gefilmd door een portier. Het drietal kreeg in een stevig gesprek een officiële waarschuwing. In maart werd de medewerker volgens het bedrijf voor de tweede keer op heterdaad betrapt. „Dit keer nog wel in de fabriek, op een plek waar met olie wordt gewerkt. Daardoor bracht hij zichzelf, zijn collega’s en het bedrijf in gevaar”, aldus advocaat F. ter Huurne van de bandenproducent. Volgens hem is sprake van verwijtbaar handelen en is een ontslagvergoeding hier niet op zijn plaats. Dat zou een ‘kwalijk precedent’ scheppen.

Betwist
De medewerker betwist voor kantonrechter G. Vermeulen dat hij in november vorig jaar in een koffiepauze rookte. De overtreding in maart geeft hij toe, maar omdat dit volgens hem de eerste keer was is ontbinding van de arbeidsovereenkomst in zijn ogen een te zware sanctie. „Zet mij op één waarschuwing.”

De werkgever beschikt echter over camerabeelden die als bewijsmateriaal in deze zaak zijn overlegd en die op de zitting op een laptop worden getoond. De rechter is verbaasd dat de beelden zijn gemaakt door een portier, een collega dus. De portier zoomde in op de drie medewerkers buiten. „Heeft hij de opdracht om dat als een soort spion te doen? Het lijkt of hij echt op zoek is”, zegt Vermeulen. Volgens de aanwezige hr-manager van Vredestein wordt dat alleen gedaan als een situatie daartoe aanleiding geeft.

Aanvechting

Advocaat Ter Huurne weet zeker dat één van de drie gefilmde medewerkers de man is die vandaag zijn dreigende ontslag aanvecht. Dat is voor de tegenpartij evenwel geen uitgemaakte zaak. En bovendien blijkt uit de tamelijk vage beelden niet zonneklaar dat er wordt gerookt. Er is althans niet duidelijk een sigaret te zien. En die wolkjes tussen de struiken? „Het was op die dag in november fris. Wat je ziet zijn geen rookwolken, maar dat is condens”, aldus de medewerker.

Voor de kantonrechter is deze zaak helder en zet Apollo Vredestein ‘terecht’ zwaar in op eigen beleid. „Hier is geen ruimte voor nuance.” Volgens advocaat Ter Huurne wordt de uitspraak door alle 1600 medewerkers van het bedrijf met grote belangstelling gevolgd. Die volgt binnen twee weken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: