Live Live

Ambitieuze luchthaven Münster-Osnabrück aast op de Twentenaar

Gepubliceerd: Donderdag 17 januari 2019 08:43

Ambitieuze luchthaven Münster-Osnabrück aast op de Twentenaar

Meer bestemmingen, meer reclame en betere aansluitingen: Flughaven Münster-Osnabrück (FMO) aast op de Twentenaar. Het aandeel Nederlandse passagiers op de Duitse luchthaven is in een paar jaar tijd verdubbeld. Met dit jaar vijf nieuwe bestemmingen en mogelijke uitbreiding naar grote Europese steden, wil de Duitse luchthaven ‘in de achtertuin van Twente’ verder doorgroeien.

Het vliegveld op een uur rijden van Enschede verwelkomde vorig jaar 1.026.625 reizigers. Dat zijn er ruim 50.000 meer dan in 2017. Het aandeel Nederlanders is gegroeid tot tien procent, goed voor meer dan honderdduizend passagiers. Vooral het Spaanse eiland Mallorca en de Turkse badplaats Antalya zijn in trek bij Nederlanders die vliegen vanaf de Duitse luchthaven. Ook van de binnenlandse vluchten op München en Frankfurt maakten vorig jaar veel meer mensen gebruik dan in de jaren ervoor.

Nieuwe bestemmingen
Voor 2019 voegt Münster-Osnabrück vijf nieuwe bestemmingen toe, waaronder Madeira, Ibiza, Larnaca in Cyprus en Zonguldak in Turkije. Het totaalaantal vliegbestemmingen komt daarmee op 35.

Maar Detlef Döbberthin, marketingdirecteur van de Duitse luchthaven, wil het daar niet bij laten. „We hebben nu vooral vakantiebestemmingen in landen rondom de Middellandse Zee, maar we willen ook op grotere Europese steden gaan vliegen. Op het hoogtepunt, zo’n tien jaar geleden, hadden we meer dan veertig bestemmingen en kwam vijftien procent van al onze bezoekers uit Nederland”, vertelt de marketingdirecteur, om maar aan te geven dat hij verder wil groeien.

Schiphol
Münster-Osnabrück heeft de (financiële) wind mee, maar zegt ook te ‘profiteren’ van de problemen bij Schiphol. De Amsterdamse luchthaven zit aan de limiet van 500.000 vliegbewegingen per jaar en wil kortere, minder winstgevende vakantievluchten, afstoten naar Lelystad. Maar de opening van het vliegveld in de polder wordt keer op keer uitgesteld, vanwege rechtszaken en tal van juridische procedures.

Uitwijken naar vliegvelden als Eindhoven of zelfs Rotterdam is voor de Twentenaar niet interessant, stelt Döbberthin. „Voor Nederlanders in het grensgebied wordt onze luchthaven steeds aantrekkelijker. Wij zijn een heel goed alternatief voor Schiphol.”

Offensief
Samen met ‘vakantievlieger’ Germania is FMO aan een offensief begonnen om meer Nederlanders naar de Duitse luchthaven te trekken. Ook de aansluitingen op grotere Duitse luchthavens zoals die van Frankfurt moeten beter worden, zodat Münster-Osnabrück een aantrekkelijk opstappunt wordt voor intercontinentale vluchten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Charel van Tendeloo

Deel deze pagina: