Live Live

Alternatieve locatie voor kinderen van De Noorderkroon

Gepubliceerd: Maandag 09 september 2019 20:50

Alternatieve locatie voor kinderen van De Noorderkroon

Het ‘ratten-reces’ voor de leerlingen van De Noorderkroon in Enschede is voorbij. Directeur Jan de Maa heeft een alternatieve locatie gevonden. „Dit bewijst dat wij op de buurt kunnen rekenen.”

Vorige week zagen personeelsleden twee ratten door het gebouw in Twekkelerveld lopen. De school nam geen risico, ging een lang weekend dicht en schakelde een specialistisch bedrijf en de GGD in. Vallen werden geplaatst en kieren gedicht. Desondanks werd maandagochtend opnieuw een rat gesignaleerd waardoor de school op zoek ging naar een andere locatie voor de honderd kinderen. Die is nu gevonden. De 35 kinderen uit de kleuterklas kunnen terecht bij Speeltuin ’t Heelal en groep 3 tot en met 8 in de centrale ruimte en een leslokaal van Obs Twekkelerveld.

Wijkprobleem
De ‘noodoplossing’ zal in ieder geval twee dagen duren en vervolgens van dag tot dag worden bekeken. De Maa noemt het ‘geen perfecte oplossing’ maar hij is zeer content met de steun van de andere scholen. Het rattenprobleem is volgens de directeur een ‘wijkprobleem’. De Maa: „Veel buurtbewoners komen nu langs de school met verhalen over ratten die op straat of door tuinen lopen.”

Gemeente

Bij de gemeente Enschede is niet bekend of er meer klachten zijn over ratten in de omgeving van de school. Wel is in vier jaar tijd het aantal meldingen voor de gehele gemeente Enschede met een derde toegenomen. Van 1447 in 2015, naar 2175 in 2018. Door herhaalbezoeken is het verschil in het aantal benodigde acties nog veel groter. In 2018 waren er 8330 acties vanuit Twente Milieu, tegenover 4714 acties in 2015.

In een raadsbrief van maart dit jaar werd als oorzaak de restricties op het gebruik van rattengif genoemd. Die gelden sinds 2017. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat zij samen met Twente Milieu ‘ontwikkelingen rond ratten in de gaten houden’ en ‘nieuwe manieren van bestrijding en preventie verkennen’.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: