Live Live

Alle 225 hondenuitlaatplekken in Enschede verdwijnen

Gepubliceerd: Donderdag 12 juli 2018 08:45

Alle 225 hondenuitlaatplekken in Enschede verdwijnen

Je viervoeter uitlaten op een hondenuitlaatplek in Enschede is binnenkort verleden tijd. Om te bezuinigen wil het nieuwe college alle 225 uitlaatplekken in de stad laten verwijderen.

Hondenuitlaatplekken zijn ingerichte perkjes met snippers of gras. Ze worden aangeduid met een houten paal met daarop een geel bordje met een hondje. Ze worden twee tot vijf keer per week door de buitendienst van de gemeente schoongemaakt. Hierdoor is zo’n uitlaatplek hygiënischer en minder risicovol voor hondenziektes dan wanneer de poep in de openbare ruimte blijft liggen. De uitlaatplekken variëren in grootte; soms gaat het om een perkje van 8 vierkante meter, maar er zijn er ook die meer dan 150 vierkante meter beslaan.

Besparing is 350.000 euro
Het onderhouden en schoonmaken kost de gemeente Enschede ongeveer 86.000 euro per jaar. En dat geld kan in de huidige situatie - de gemeente heeft veel financiële tekorten - anders ingezet worden. In het coalitieakkoord hebben Burgerbelangen, D66, VVD, PvdA en ChristenUnie dan ook afgesproken om de hondenuitlaatplekken te laten verwijderen. Dat kost eenmalig 114.000 euro, maar de besparing loopt de komende vier jaar al op tot bijna 350.000 euro. Bovendien moeten hondenbezitters zelf verantwoordelijkheid nemen voor het opruimen van de uitwerpselen van hun viervoeters.

Overlast van poep
Saillant is dat ondanks de bezuiniging op hondenpoepvoorzieningen de hondenbelasting (82,92 euro per jaar per hond) wel gehandhaafd blijft. Volgens de begroting brengt de hondenbelasting dit jaar 910.000 euro in het laatje van de gemeente. Dat zou betekenen dat er ruim tienduizend honden in Enschede zijn geregistreerd. In 2007 besloot de bijna voltallige gemeenteraad om 170.000 euro per jaar extra te investeren in het aanleggen en onderhouden van de hondenuitlaatplekken. Een van de belangrijkste redenen daarvoor was destijds de overlast van hondenpoep.

Vanavond raadsbesluit
De bezuinigingsopgave voor volgend jaar richt zich alleen op de hondenuitlaatplekken. De 22 hondenrenvelden - grotere omheinde losloopvelden waar honden niet mogen poepen - en de honderden hondenpoepafvalbakken blijven wel staan. Het coalitieakkoord wordt donderdagavond 12 juli vanaf 19.00 uur behandeld in een extra gemeenteraadsvergadering in het stadhuis. Voor het eerst mogen fracties wijzigingen in het akkoord voorstellen, maar daarvoor moeten zij wel een meerderheid zien te krijgen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Ruud Rogier

Deel deze pagina: