Live Live

Al 150 doodgeboren kinderen ingeschreven in Twente

Gepubliceerd: Dinsdag 12 februari 2019 08:09

Al 150 doodgeboren kinderen ingeschreven in Twente

Al meer dan 150 doodgeboren Twentse kinderen zijn afgelopen week ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Gemeenten vermoeden dat er nog veel meer gaan volgen.

Sinds vorige week maandag is het mogelijk om een levenloos geboren kind in te schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Voorheen kon dat niet, waardoor ze formeel niet bestonden, tot verdriet van vele ouders. Een petitie om dit te veranderen werd in 2016 meer dan 80.000 keer getekend, de politiek luisterde en wijzigde de wet. De eerste cijfers bewijzen dat het in een behoefte voorziet.

Het kabinet schatte in dat er landelijk zo’n 550 verzoeken per jaar binnenkomen, maar de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens meldde dat er in de eerste vier dagen al 850 doodgeboren kinderen ingeschreven zijn. Een rondgang langs meerdere Twentse gemeenten wijst uit dat er ook in deze regio volop gebruik van wordt gemaakt.

Veel vragen
In Enschede zijn in de eerste week 20 levenloos geboren kinderen ingeschreven, voor 56 staat een afspraak gepland. „Opvallend veel”, aldus een woordvoerder. Almelo heeft 18 verzoeken in behandeling. „En we vermoeden dat er nog veel meer komen”, vertelt woordvoerder Annerieke Wermers. „We hebben er veel vragen over gehad, vorige week meer dan tien per dag.” Daarbij zitten jonge mensen maar ook ‘oudere echtparen die allang gepensioneerd zijn’. De emotie is vaak niet ver weg.

In Hengelo werden 11 kinderen ingeschreven en is er voor 15 een afspraak gepland. Ook in Twenterand (18), Oldenzaal (8), Dinkelland (6), Tubbergen (6), Losser (12) en Berkelland (10) meldden zich meerdere ouders voor erkenning van hun doodgeboren kind.

Akte
Om een kind in te schrijven, is een Akte van geboorte (levenloos) nodig. Wie zo’n document niet heeft, moet dat eerst bij de gemeente aanvragen. Er is een bewijs nodig dat het kind heeft geleefd. Daarvoor kunnen ouders terecht bij de huisarts, of bij het ziekenhuis.

Zo kreeg het Medisch Spectrum Twente afgelopen week zeven verzoeken om gegevens over doodgeboren kinderen. Daar zat ook een sterfgeval uit begin jaren 70 bij. „Daarvoor moeten we de papieren archieven in”, zegt woordvoerder Selma Hoekstra. Ze geeft aan dat het ziekenhuis zijn best doet om iedereen te helpen, hoe oud een kwestie ook is. De ZGT en het SKB, in Winterswijk, kregen de afgelopen weken samen twintig verzoeken binnen om gegevens.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: