Live Live

Agenten vormen erehaag voor overleden politieman (70) uit Enschede

Gepubliceerd: Vrijdag 14 september 2018 13:53

Agenten vormen erehaag voor overleden politieman (70) uit Enschede

Op de vrijdag dat stakingsacties onder politiemensen worden overwogen, vormen 30 collega’s een erehaag voor het crematorium en begeleiden acht motoragenten de rouwauto. Voor de oudste diender van Twente, Rob Milané (70) stierf in het harnas.

Milané is opgebaard in het poloshirt van de politie, met de gele strepen over de borst. Dat tekent zijn betrokkenheid en levensmotto: het dienen van de sterke arm. Niet lullen maar optreden. Dat heeft de in Bandung (Indonesië) geboren Milané van huis meegekregen.

Hij werkt van 1980 tot zijn pensioen in 2013 bij ‘blauw’ in Twente, onder meer bij de parketpolitie in de Almelose rechtbank. Hij is bovendien paarden- en hondenman.

Dienstpistool
Ook als hij AOW beurt, blijft hij geüniformeerd diender, bij de vrijwillige politie. Tot op zijn laatste dag is hij volledig gecertificeerd en draagt hij het dienstpistool. Dat is een bijzonderheid voor agenten van dik 70 jaar. Bovendien runt hij, tussen diensten door, een eenmansbedrijf in zonwering.

Milané is een bekende verschijning. Hij heeft ervaring als springruiter en staat als politie-paardenman op de Military en bij concoursen. Hij wordt ingezet bij grote Twentse publieksevenementen als de marathon en singelloop in Enschede en Freshtival op ’t Rutbeek.

Nooit is tevergeefs een beroep op hem gedaan als opeens een plaats delict (pd) bij een misdrijf moet worden afgezet en bewaakt. „Hij was 24 uur per dag bereikbaar, tot het laatst toe”, zegt politie-inspecteur Herbert Hoekerswever, die beroepsmatig leiding geeft aan vrijwillige dienders.

Niet voor niets condoleren zeker 500 mensen donderdagavond zijn vrouw Gerdi en verdere familie. Vier vrijwillige agenten omzomen de open kist in uitvaartcentrum Vredehof in Enschede.

Erehaag in Usselo
De nabestaanden willen geen uitvaart met korps-eer, waarbij beschikbare agenten een laatste groet brengen en de korpsleiding de overledene lof toezwaait. Niettemin krijgt de crematieplechtigheid de politiekleur.

Welgeteld 30 (vrijwillige) agenten vormen een erehaag op de oprijlaan in Usselo. „Uit respect voor een overleden collega”, schetst Anne van der Meulen (50).

Deze Enschedeër verkoopt in het dagelijks leven mode van State of Art, voortgekomen uit de truienfabriek van Albert Westerman in Lichtenvoorde. In zijn vrije tijd trekt Van der Meulen het politiepak aan, nu om de laatste eer te bewijzen. Hij typeert Milané als gedreven en behulpzaam. „Hij had blauw bloed en een blauw hart.”

Brengt groet
Dan naderen zes motoragenten, uitvaartleider Ron de Leeuw uit Losser en inspecteur Raggy Cohen van de vrijwilligersbrigade het crematorium. Als de rouwwagen met de kist de manschappen passeert, roept Cohen ‘Brengt groet’. Dienders springen in de houding, handen gaan aan de pet. De stoet wordt afgesloten door twee motormuizen. De crematieplechtigheid is in kleine familiekring.

Inspecteur Hoekerswever bedankt buiten de agenten en verkeersregelaars. „Rob is in het harnas overleden. Als hij nu nog één keer had kunnen meekijken, was hij trots geweest”, zegt de Rijssenaar.

Deze vrijdag is bijzonder. In politiekringen wordt juist nu gebrainstormd over cao-acties. Hoe Milané daar mee zou omgaan? Hoekerswever: „Als we nodig zijn, zijn we er. Je gaat niet bij de politie om te staken. Dat gold zeker voor hem.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Aninna Romita

Deel deze pagina: