Live Live

Agenten in Oost-Nederland gevraagd eerder thuis te komen vanwege personeelstekort

Gepubliceerd: Vrijdag 09 augustus 2019 14:08

Agenten in Oost-Nederland gevraagd eerder thuis te komen vanwege personeelstekort

Het piept en het kraakt bij de politie deze zomer. De vakantieperiode trekt een extra zware wissel op het politieapparaat. In Oost-Nederland is agenten zelfs gevraagd om eerder terug te komen van vakantie.

Dat blijkt uit navraag bij drie grote politievakbonden en agenten uit de regio. Volgens de ACP, Nederlandse Politiebond en ANPV merken mensen nu nog weinig van de onderbezetting in de zomer. Al blijven aangiftes met ‘minder prioriteit’ langer liggen, melden de bonden en agenten. Zij bezweren dat de veiligheid niet in het geding is.

Dat de politie al langer krap zit qua personeel, is geen geheim. In de zomermaanden is de capaciteit nog eens zo’n 5 tot 10 procent minder dan normaal, schat voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. De oorzaak laat zich raden: ook agenten hebben behoefte aan vakantie.

Roosterdruk
Het zijn vooral de agenten zelf die binnen de muren van het politiebureau veel hinder ondervinden van de beperkte bezetting in de zomer, blijkt uit een rondgang. Van klachten over een hoge roosterdruk is verspreid over het hele land sprake. Van de Kamp van de ACP heeft zelfs van enkele agenten uit Gelderland gehoord dat zij zijn gevraagd om eerder terug te keren van hun vakantieadres.

Een woordvoerder van de politie Oost-Nederland meldt dat dit alleen in ‘uitzonderlijke situaties’ gebeurt om de planning in goed overleg eventueel te verlichten.

Volgens de ACP en ANPV staat ook de beveiliging van evenementen in deze tijd onder druk. „Naast hun werk in bijvoorbeeld de wijken hebben teams ook andere verplichtingen, waaronder de Mobiele Eenheid”, verklaart Van de Kamp. „Er zijn nu al veel grote evenementen als het voetbal, grote braderieën en festivals. Ook Oost-Nederland heeft daar haar aandeel in.”

‘Geen extra problemen in zomer’

De woordvoerder van de politie Oost-Nederland bestrijdt dat de huidige bezettingsgraad tot extra problemen leidt. Dat het ‘soms piept en kraakt’ is zeker geen specifiek probleem voor de zomer, zegt hij.

Agenten wordt een vakantie gegund en dat vraagt van achterblijvers dat zij soms een stapje extra moeten doen, vertelt de voorlichter. Hij bevestigt dat politiemensen af en toe klussen krijgen die niet bij hun eigen takenpakket horen. „Wat echter een basisvoorwaarde is, is dat de veiligheid gegarandeerd is.”

Normen

Dat betekent onder meer dat rechercheonderzoeken naar ernstige zaken gewoon worden gestart en dat de politie ‘volgens de normen’ snel aanwezig is bij noodgevallen, legt de woordvoerder uit.

De politievakbonden pleiten voor een snelle, structurele oplossing voor de personeelsproblemen bij de politie. Zo zou het opleidingstraject van agenten kunnen worden hervormd, waardoor zij eerder de straat op mogen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Deel deze pagina: