Live Live

Afvalzak voor plastic op rantsoen in Enschede: in 2021 alleen nog met bon

Gepubliceerd: Woensdag 26 februari 2020 15:39

Afvalzak voor plastic op rantsoen in Enschede: in 2021 alleen nog met bon

Ze zijn al even niet meer onbeperkt te krijgen in de supermarkt: zakken voor verpakkingenafval. Dat is bewust. Een run op de zakken moet voorkomen worden, nu bekend is dat ze vanaf 2021 niet meer worden verspreid.

Wilco Louwes | Tubantia

Voorheen lagen de doorzichtige vuilniszakken voor pmd-afval (plastic-, metaal- en drankverpakkingen) vrijwel bij elke supermarkt in de stad, om gratis mee te nemen. Behalve voor het afval, bleken de trekbandzakken ook heel handig voor andere zaken.

Hamsteren voorkomen
De pmd-zakken vonden dus gretig aftrek bij supermarktbezoekers, zelfs van buiten Enschede. „Wij zien dat de zakken ook voor allerlei andere doeleinden worden gebruikt”, zegt een woordvoerster van Twente Milieu. „Om te voorkomen dat inwoners massaal de zakken in gaan slaan, zijn we overgegaan op de gecontroleerde uitgifte.”

Dat wil zeggen dat de uitgiftepunten (supermarkten, servicecentra en een aantal kerken en verenigingen) de zakken alleen op aanvraag weggeven. Bij supermarkten wordt er vanachter de informatiebalie nog maximaal één rol per bezoeker verstrekt.

Gratis zakken alleen met voucher
De aankoop en verspreiding van de zakken kostte de gemeente Enschede zo’n 400.000 euro per jaar. Niet zozeer de kosten of het ’oneigenlijke gebruik’, maar een wijziging van beleid beweegt de stad om de vrije uitgifte langzaam aan banden te leggen. Vanaf 2021 wordt verpakkingenafval in een minicontainer aan huis opgehaald. Enschede en Twente Milieu willen beperken dat inwoners de zakken gaan hamsteren.

Huishoudens die plastic afval naar een ondergrondse container in de buurt brengen, behouden de gratis zakken. Zij krijgen vanaf 2021 een voucher om een aantal rollen zakken per jaar op te halen. De precieze inhoud van de regeling wordt nog bepaald. In Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal werden de pmd-zakken eerder al vervangen door de verpakkingencontainer aan huis. In die gemeenten zijn de gratis zakken al verdwenen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: