Live Live

Afvaldump in Enschede: ‘inwoners worden steeds slimmer’

Gepubliceerd: Woensdag 06 februari 2019 20:48

Afvaldump in Enschede: ‘inwoners worden steeds slimmer’

Ondanks dat inzet van handhavingsambtenaren vorig jaar onverminderd gericht is geweest op opsporen van ‘afvalhufters’, zijn er minder boetes uitgedeeld dan in 2017. Het is lastiger geworden om daders te vinden.

Illegale afvalstort heeft in Enschede naast foutief of te lang parkeren de hoogste prioriteit bij de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in de openbare ruimte.

Meldingen gestegen
Dagelijks zijn minstens twee handhavers puur en alleen bezig met het meldingen van afvaloverlast. Het aantal meldingen is gestegen. Op zich een goede zaak, staat in het jaarverslag van Handhaving, omdat inwoners steeds meer de ‘ogen en oren’ van boa’s zijn. ‘Het geeft echter ook aan dat er nog erg veel te doen is in de openbare ruimte.’

Het aantal boetes voor afvaldump is niet genoemd, maar is volgens Handhaving afgenomen. Halverwege het jaar was de daling in ieder geval 40 procent ten opzichte van 2017.

Slimmer
Als reden wordt genoemd dat de inwoner ‘slimmer’ is geworden. Dader laten zogezegd geen naamkaartje achter. ‘Daarnaast vraagt het erg veel tijd om in een groot aantal gevallen de bewijslast rond te krijgen. Adressen moeten in voorkomende gevallen meerdere malen worden bezocht om de ‘dader’ te spreken.’

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Deel deze pagina: