Live Live

Advies: handhaaf vonnissen tegen aanslagplegers moskee Enschede

Gepubliceerd: Dinsdag 08 januari 2019 14:40

Advies: handhaaf vonnissen tegen aanslagplegers moskee Enschede

De advocaat-generaal van de Hoge Raad adviseert de leden van de Hoge Raad de door het gerechtshof uitgesproken gevangenisstraffen tegen drie aanslagplegers op een moskee in Enschede in stand te houden. Het advies van de advocaat-generaal wordt bijna altijd gevolgd door de Hoge Raad.

Voor het gooien van molotovcocktails naar de moskee aan de Emmastraat werden in februari vorig jaar vier Enschedeërs veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van twee jaar en twee maanden tot twee jaar.

De twee verdachten die tot twee jaar en twee maanden werden veroordeeld, zijn bij de Hoge Raad in cassatie gegaan. Het gaat om Jeroen B. en Danny H. Ook een verdachte die twee jaar cel kreeg stapte naar de Hoge Raad.

De Enschedeërs verzochten ’s lands hoogste rechtsorgaan hun zaak terug te verwijzen naar het gerechtshof. De motieven daarvoor varieerden van onvoldoende motivering van het vonnis door het hof tot een advocaat die in 2017 bij de pro-formazitting één van de verdachten niet wilde bijstaan. Vanwege het ontbreken van ‘een redelijke vergoeding’ in het kader van gesubsidieerde gerechtsbijstand, liet zijn raadsman op de pro-formazitting verstek gaan. De advocaat-generaal adviseert nu, dat het hof zich bij geen de drie mannen opnieuw over hun zaak moet buigen en zodoende de uitgesproken straffen in stand te laten. De definitieve uitspraak volgt binnenkort.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: