Live Live

Absolutely Fresh over afname politie-inzet: 'nog vóór probleem ingrijpen'

Gepubliceerd: Donderdag 11 oktober 2018 12:56

Absolutely Fresh over afname politie-inzet: 'nog vóór probleem ingrijpen'

Op evenementen in Twente is steeds minder politie-inzet nodig. Voor Eric van Oosterbaan van het Enschedese Absolutely Fresh is dat geen verrassing. ‘Door snel schakelen los je op voorhand negentig procent van de problemen op.’

Deze festivalzomer constateerde de politie voor het zoveelste jaar op rij dat er weinig incidenten, nog minderen aanhoudingen en geen excessen waren op de 1300 grote evenementen in Twente. Voor het 'jonge' evenementenbureau Absolutely Fresh is dat geen verrassing. „We gaan nu zo'n tien jaar mee, en voor ons is het een vrij stabiele tijd geweest.”

Afhandelen buiten terrein
Het evenementenbureau heeft grootschalige festivals als Freshtival, Kingsnight en Superbash op haar naam. De inzet van politie tijdens die festivals is minimaal. Absolutely Fresh is in de basis verantwoordelijk voor de veiligheid op het festivalterrein. Bij extreme problemen als het dealen van drugs en heftige vechtpartijen met letsel grijpt de politie in. „Dat zijn zaken die buiten het terrein afgehandeld moeten worden.”

Rumoerigheid
Bezoekers weten dat wanneer ze iets verkeerds doen, de kans groot is dat maatrege­len volgen
Eric van Oosterbaan

„Probleemsituaties ontstaan niet uit het niets. Daar gaat vaak rumoerigheid aan vooraf. Door snel schakelen los je op voorhand negentig procent van de problemen op. We hopen dat we op termijn helemaal geen politie meer nodig hebben.”

Van Oosterbaan zegt dat cameratoezicht en de inzet van particuliere beveiliging tegenwoordig verplicht is bij grootschalige evenementen. Dat de controle groter wordt, heeft volgens hem gevolgen op het gedrag van de festivalganger. „Bezoekers weten dat wanneer ze iets verkeerds doen, de kans groot is dat maatregelen volgen. De mens is niet veranderd, maar ze dat de controle groot is.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Lingmont

1Twente sprak Eric van Oosterbaan van Absolutely Fresh op de radio. Beluister het fragment hieronder.

Deel deze pagina: