Live Live

Aanslagen Christchurch komen ook in Enschede keihard aan

Gepubliceerd: Vrijdag 15 maart 2019 16:45

Aanslagen Christchurch komen ook in Enschede keihard aan

De aanslagen in Christchurch zijn ook bij de moslims in Enschede keihard aangekomen. Rond het drukbezochte middaggebed vrijdag in de moskee aan de Tweede Emmastraat golden verscherpte veiligheidsmaatregelen.

Voorzitter Mouaud Tagnouti van Islamitische Vereniging, verantwoordelijk voor de moskee, zegt diep geschokt te zijn door de gebeurtenissen in Nieuw-Zeeland. „Het is de andere kant van de wereld, maar het tegelijk is heel dichtbij. Hier in Enschede hebben we de acties gehad van Pegida. Religieuze gebouwen zijn openbare plekken waar mensen zich veilig moeten voelen. Als dat niet meer zo is, raakt dat aan het fundament van onze maatschappij.”

Tijdens het middaggebed werd uitgebreid bij stilgestaan bij de aanslagen. „We hebben voor de slachtoffers gebeden maar ook opgeroepen om het hoofd koel te houden. Het is van groot belang om nu de rust te bewaren.”

Bezoekers van de bijeenkomst toonden zich ontdaan. „Dit is een hele droevige dag voor iedereen”, aldus Mohamed Iben Mouzou (40) uit Enschede. De aanslag houdt hem de hele dag al bezig. „Nieuw-Zeeland: dat is The Lord of the Rings. Een aanslag als deze verwacht je in Amerika of Azië maar niet daar. Of het nu een moskee is, een kerk of een synagoge: het zijn onschuldige mensen die worden vermoord. Ik word hier heel verdrietig van.”

Niet bedreigd
Bedreigd voelt hij zich naar eigen zeggen niet. „Je voelt wel dat er ook hier iets speelt, maar ik wil optimistisch blijven,” Momen Abayazid, docent aan de UT, voelt de dreiging wel. „Er is toch iets bij me geknapt. Ik wil mensen open kunnen benaderen. Tot nu toe heb ik nooit afgevraagd wat er zich in hun gedachten allemaal afspeelt. Dat mensen tot dit soort dingen in staat zijn, beangstigt me.”

Abayazid is ook bang voor een escalerend effect. „Geweld lokt vaak geweld uit. Mensen uit de moslimwereld kunnen hier weer op reageren. Ik ben daar ook wel bang voor. De wereld is vandaag weer een stukje minder veiliger geworden.”

Rond de gebedsbijeenkomsten vrijdag was sprake van extra beveiliging, in eerste instantie door mensen van de islamitische gemeenschap zelf. Volgens Mouad Tagnouti houden politie en gemeente ook een extra oogje in het zeil, al wilde een woordvoerder van de gemeente dat gisteren niet bevestigen. „Wij doen daarover geen mededelingen.” Burgemeester Onno van Veldhuizen en wethouder Jurgen van Houdt brachten een bezoek aan drie Enschedese moskeeën. Op gemeentelijke gebouwen hing de vlag halfstok.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Toma Tudor

Deel deze pagina: