Live Live

Aanjager Matthew Smith: ‘Dit hadden we wel even nodig’

Gepubliceerd: Zaterdag 03 november 2018 12:28

Aanjager Matthew Smith: ‘Dit hadden we wel even nodig’

Matthew Smith was vrijdag zeer nadrukkelijk aanwezig bij FC Twente. De tiener uit Birmingham droeg samen met Tim Hölscher het middenveld tegen RKC (3-1 winst).

Meestal zijn de ogen op het Twentse middenveld gericht op Javier Espinosa. De Spanjaard is de lichtvoetige stilist die de aanvallers van FC Twente moet voeden. Maar vrijdagavond tegen RKC was het middenveld in handen van Matthew Smith en Tim Hölscher. Zij gaven het elftal energie en bepaalden het ritme van de ploeg. En niet onbelangrijk: in de meeste fases van de wedstrijd hielden zij het hart bij elkaar en dat is niet altijd gemakkelijk bij Twente, omdat Espinosa zonder bal doorgaans niet in de buurt is.

Het was vrijdag mooi om te zien hoe de jongste van de ploeg in de tweede helft de boel aanjaagde. Smith zette op de juiste momenten druk, won de duels en gaf er in balbezit ook vaak een goed vervolg aan. Het gif in zijn jonge lijf borrelde alle kanten op. Bijna scoorde hij ook nog, maar de spetterende uithaal vlak voor tijd eindigde op de lat. „De wedstrijd rust tegen Noordwijk heeft me goed gedaan”, aldus Smith. „Tegen Almere City kreeg ik last van de hamstrings, waardoor het dinsdag niet verstandig was om te spelen.”

Kritiek en gemopper
Smith was na afloop vooral blij met het optreden van de gehele ploeg. „Dit hadden we met zijn allen wel even nodig”, zegt hij. „Vanuit de media kwam er toch wat kritiek op ons spel en ook bij de supporters was er gemopper. Die kritiek begreep ik wel. Dat hoort ook bij een grote club als Twente. Daar moet altijd druk zijn. Maar daarom is het wel prettig dat we tegen RKC goed hebben gespeeld.’’

De nog maar 18-jarige is in korte tijd uitgegroeid tot een belangrijke schakel bij Twente. Deze zomer kwam hij over van Manchester City. Technisch directeur Ted van Leeuwen noemde zijn komst destijds een kadootje, omdat Twente anders nooit aan ‘zo’n goede speler’ kon komen. De enige twee keer dat Twente verloor dit seizoen was op de momenten dat Smith er niet bij was vanwege interlandverplichtingen met Wales. Toeval? Je zou het haast denken.

Op zijn plek
Niet alleen Twente is tevreden met zijn aanwezigheid, Smith zelf is blij dat hij de keus voor Nederland heeft gemaakt. „De club, de stad: het bevalt me uitstekend. Mijn vriendin is overgekomen en als alles goed gaat heeft ze vanaf volgende week een baan hier. Omdat het relatief dichtbij Engeland is, is het voor de familie ook ideaal. Bijna elke wedstrijd zijn er wel bekenden aanwezig. Er staat dan ook niets in de weg om goed te presteren. We zijn er nog lang niet, maar het gaat wel de goede kant op.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: