Live Live

70 jaar ‘fijne worst’ van slager Lohman in Enschede

Woensdag 22 maart 2017 12:07

70 jaar ‘fijne worst’ van slager Lohman in Enschede

Jos Lohman (62) viert deze maand het 70-jarig bestaan van Slagerij Lohman. In zijn ruime zaak in winkelcentrum Deppenbroek laat hij een oude foto zien met de slogan van zijn vader: 'Is de worst fijn, dan moet ze van Lohman zijn'. "Mooi hè?"

In zeventig jaar tijd zijn we weinig opgeschoten, vindt traiteur en slager Jos Lohman. "Mijn vader bracht vroeger het vlees rond op de bakfiets en tegenwoordig willen de mensen dat eigenlijk weer. Maar logistiek is dat niet te doen."

Bernard Lohman begon de slagerij in 1947 in Lonneker. In 1961 verhuist de slagerij van Lonneker naar winkelcentrum Mekkelholt in Enschede. De transportfiets gaat de schuur in.

Junior begint op zijn vijftiende in de slagerij van pa. Als senior met pensioen gaat, neemt hij de zaak over. "Mijn vader was heel zuinig. Hij had een gehaktmachine in de winkel die zo veel lawaai maakte dat je hem uit moest zetten om met een klant te kunnen praten. Ik wilde de zaak wel overnemen, maar dan moest ik wel een nieuwe gehaktmachine hebben!” Lohman junior was met zijn 19 jaar een van jongste, zelfstandige slagers in Nederland.

Met de tijd mee
In 1982 wordt winkelcentrum Deppenbroek de nieuwe locatie. In de 35 jaar aan de Rijnstraat is de slagerij vijf keer verbouwd. "Een beetje met de tijd meegaan: nieuw kleurtje, nieuwe tegels", zegt Lohman.

Slagersvrouwen
Dochter Monique (33) is ook volledig gediplomeerd slager. Zij runt de afdeling maaltijden. Ook Jos' vrouw Fia werkt in de zaak. Monique neemt later de zaak over. "Je ziet steeds meer vrouwen in het slagersvak. Vrouwen gaan wat beter met de tijd mee, hebben meer oog voor trends en zijn innovatiever'', weet Lohman.

Lohman viert het jubileum van 27 maart tot en met 1 april feestelijk met hapjes en drankjes en 'nostalgische prijzen'.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Christian van der Meij

Deel deze pagina: