Live Live

1Twente: snel 4 ton nodig om te overleven

Gepubliceerd: Zondag 31 maart 2019 19:16

1Twente: snel 4 ton nodig om te overleven

De gemeente Enschede en de provincie Overijssel moeten snel samen 400.000 euro op tafel leggen om het faillissement van streekomroep 1Twente te voorkomen.

De nieuwe noodkreet van 1 Twente volgt op een brandbrief die vijf Twentse gemeenten onlangs al naar minister Arie Slob voor Media stuurden. Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen en Hengelo schreven de minister dat er snel wat moet gebeuren, omdat 1Twente anders in juni failliet zou gaan.

Het is echter niet gebruikelijk dat de minister een paar weken na zo’n brief een paar ton overboekt, ook al doet 1Twente precies wat Slob in de toekomst graag wil met lokale omroepen: functioneren als een streekomroep.

Koepel
1Twente is de koepel boven Omroep Almelo, RTV Borne, Radio Hengelo TV en RTV Sternet in Haaksbergen. Hetgeen overigens niet betekent dat die lokale omroepen ook failliet gaan. „Maar inwoners gaan het wel merken in de lokale verslaggeving”, zegt Flip van Willigen, directeur van 1Twente. De lokale omroep in Enschede gaat wél op zwart, wanneer er geen toezegging komt.

De 4 ton is een overbrugging, die 1Twente nodig heeft, zo lang Slob nog geen financieringsmodel voor streekomroepen heeft. De minister heeft daarover onder meer advies gevraagd aan de Raad voor Cultuur, die deze week 1Twente bezocht. Maar het advies is op zijn vroegst in september te verwachten. „En ik verwacht dat er pas over een paar jaar structureel geld vanuit het rijk komt”, zegt Van Willigen.

Boegbeeld
Zoals het er nu naar uitziet is 1Twente dan allang op de fles. En daarmee verdwijnen niet alleen 10 betaalde banen, 40 tot 50 stageplekken en het werk van 180 vrijwilligers, maar ook een omroep die geldt als landelijk boegbeeld en koploper is op het terrein van vernieuwing in de lokale journalistiek. Vandaar dat Enschede en de provincie nu om een overbrugging wordt gevraagd.

Het tekort is niet ontstaan doordat 1Twente bij de start een ‘te grote broek heeft aangetrokken’, zegt Van Willigen. „De provincie heeft de boeken gezien. Het tekort is ontstaan door inkomsten die zijn weggevallen, zoals die uit FC Twente Club TV, dat verdween door de degradatie van de club. Ook een subsidie voor de samenwerking met De Twentsche Courant Tubantia en geld voor opdrachten die wij voor de gemeente Enschede deden, zijn weggevallen.”

Verdubbeld
Dat zag Van Willigen in juni 2018 al aankomen. Daarom trok 1Twente toen ook al aan de bel. Niet alleen bij rijk en gemeenten, maar dus ook bij de provincie Overijssel. „De provincie heeft al gezegd ‘wij willen wat doen’. Maar ze doet het niet alleen. De gemeente Hengelo heeft de subsidie al verdubbeld en nu vragen wij de gemeente Enschede dus ook om een bijdrage.”

Dat het zo lang duurt voordat er wat gebeurt, frustreert Van Willigen enigszins. „Je merkt soms dat dingen pas gaan bewegen als er urgentie komt. Dat is, zeker aan de kant van de urgentie, niet de prettigste plek om te zitten. Maar kennelijk werkt het zo”, aldus Van Willigen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: