Live Live

'Verbod' op appartementen in Enschede geldt vanaf 8 juni

Gepubliceerd: Dinsdag 15 mei 2018 14:11

'Verbod' op appartementen in Enschede geldt vanaf 8 juni

Noem het een appartementenverbod of een studioverbod. In beginsel staat de gemeente vanaf 8 juni in ieder geval geen nieuwe appartementen meer toe in Enschede.

Dat betekent ook dat er geen vergunningen worden verleend voor het splitsen van woningen in meerdere zelfstandige eenheden, ofwel studio's.

Wildgroei
Sinds kamerverhuur in de stad grotendeels aan banden is gelegd, is er sprake van een wildgroei aan studiowoningen. Die zijn niet zelden van lage kwaliteit, maar tellen wel mee in de woningvoorraad.

Projectontwikkelaars kunnen nog altijd een vergunning aanvragen voor het bouwen of toevoegen van appartementen. De gemeente kan in afwijking op het 'verbod' besluiten om zo'n ontwikkeling toch toe te staan.

De bedoeling is dat de beleidsregel wordt opgenomen in alle bestemmingsplannen. Daarvoor heeft de gemeente een jaar de tijd. Via een zogeheten voorbereidingsbesluit is het met oog op de aanpassing in bestemmingsplannen toch mogelijk om woningsplitsing vanaf 8 juni tegen te gaan.

Handhaving
De gemeenteraad kan zich in meerderheid vinden in de maatregel, maar er zijn wel vragen over controle en handhaving tegen het niet naleven van de nieuwe regels.

Juist omdat de gemeente een tekort heeft aan handhavers, ofwel boa's, die onder meer toezien op het woonbeleid. Wethouder Hans van Agteren denkt dat er juist minder handhaving nodig is in de nieuwe situatie, omdat controle volgens hem simpeler wordt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Pixabay

Deel deze pagina: