Live Live

'Veiligheid binnenstad niet in gedrang door politieacties'

Gepubliceerd: Donderdag 13 september 2018 21:34

'Veiligheid binnenstad niet in gedrang door politieacties'

Een extra susploeg en langere camerabewaking in de Enschedese binnenstad moet problemen door aangekondigde politieacties voorkomen. „En als er een klap wordt uitgedeeld, komt de politie gewoon.”

De Enschedese binnenstad is komend weekeinde volgens de politie en de gemeente geen vrijplaats voor vechtersbazen, winkeldieven en andere kwaadwillenden.

Extra beveiligers
Door aangekondigde cao-acties door politieagenten ontstond vrees voor de openbare orde, maar die komt door extra maatregelen niet in het gedrang. „Agenten zullen niet zichtbaar aanwezig zijn, maar tijdens de uitgaansnacht van zaterdag is er bijvoorbeeld wel een extra susploeg in de stad, die de-escalerend optreedt”, zegt Paul Wesseloo van de gemeente Enschede. „Ook kijken we langer live naar beelden van bewakingscamera’s en zijn horecaondernemers verzocht om eventueel extra beveiligers in te huren.”

Afgelopen weekeinde werden er in Enschede nog twaalf arrestaties verricht tijdens een uitzonderlijk gewelddadige uitgaansnacht, maar Wesseloo verwacht daarvan morgen geen herhaling. „We hebben de incidenten geëvalueerd, en het ging echt om een toevallige samenloop van omstandigheden.”

Bij elke klap snel aanwezig
Politiechef Arjan Derksen benadrukt dat zijn agenten ook ‘gewoon’ naar alle zogenaamde Prio 1-meldingen zullen gaan. „Bij elke klap die in de binnenstad wordt uitgedeeld zijn we snel aanwezig, en natuurlijk gaan we ook snel op eventuele reanimaties en winkeldieven af. Het is ook niet zo dat collega’s die meedoen aan de acties thuis blijven. Iedereen werkt gewoon, maar verricht mogelijk andere werkzaamheden.”

Derksen noemt de deelname aan de cao-acties een individuele keuze van agenten. „Ik steun al mijn collega’s, wat hun keuze ook is. Wel hebben we geïnventariseerd of er problemen kunnen optreden bij evenementen, maar dat is niet het geval. Bij de Zuidrun (een tourrit voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, red.) hebben bijvoorbeeld alle collega’s gezegd dat ze aanwezig zullen zijn, omdat ze de deelnemers niet willen laten vallen.”

Begrip voor stakers
Districtschef Karlijn Baalman verwacht ook in andere delen van Twente geen veiligheidsproblemen. „Daar maak ik me geen zorgen over. We treden overal op tegen excessen.” Baalman zegt begrip te hebben voor alle collega’s die willen staken. „Maar ik merk dat collega’s ook komend weekeinde mensen willen en zullen helpen. Daarom zijn ze ooit bij de politie gekomen.”

Of de acties definitief door kunnen gaan, wordt in de loop van vandaag bekend. Om 11.00 uur vanochtend dient een kort geding waarin het ministerie de rechter vraagt de politie-acties te verbieden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: