Live Live

'Slapende' camera: 0 boetes op illegale sluiproute door centrum

Gepubliceerd: Dinsdag 07 augustus 2018 12:44

'Slapende' camera: 0 boetes op illegale sluiproute door centrum

Automobilisten die de afgelopen twee maanden 'per ongeluk' via de Mooienhof langs het Holland Casino de binnenstad hebben doorkruist, hoeven niet bang te zijn dat er een boete op hun deurmat valt.

De kentekencamera ter hoogte van de fietsenstalling naast Hudson's Bay zet overtreders weliswaar op de foto, maar er mag nog geen actie worden genomen.

Sluiproute
De camera werd medio mei geplaatst om sluipverkeer een halt toe te roepen. Vanaf de Mooienhof richting het Koningsplein geldt er een inrijverbod. Dat lappen automobilisten al jaren veelvuldig aan hun laars.

Bij verkeerstellingen in 2016 waren er zo'n 1.900 overtreders per dag. De politie en handhavers hebben simpelweg niet de capaciteit om overtredingen constant te beboeten. Vandaar de gedachte voor een kentekencamera.

0 boetes
Navraag bij de gemeente leert dat er nog geen boetes zijn uitgedeeld. De camera maakt wel foto's. Die worden voorgelegd aan politie, Openbaar Ministerie en de burgemeester om te bepalen of de opstelling van de camera goed is.

Daarna komt er een eindtest, om te kijken of de camera aan alle juridische voorwaarden voldoet. Als alles rond is, wordt het systeem in werking gezet. 'Om nu te voorkomen dat mensen compleet verrast worden, zal dit vergezeld gaan van een publiciteitscampagne', zegt een woordvoerster van de gemeente.

Pas dan deelt de camera boetes uit. De woordvoerster waarschuwt dat dit geen vrijbrief is voor automobilisten. 'Tot die tijd geldt natuurlijk dat er een inrijverbod is dat van tijd tot tijd gehandhaafd wordt door de politie en onze boa's.'

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto's: Wilco Louwes

Deel deze pagina: