Live Live

'Lelijk' Stationsplein moet muzikale entree van Enschede worden

Gepubliceerd: Vrijdag 13 juli 2018 18:07

'Lelijk' Stationsplein moet muzikale entree van Enschede worden

Met het Stationsplein als entree van de stad heeft Enschede niet bepaald een eyecatcher te pakken. Niet voor niets wordt het plein een van de lelijkste plekjes in de binnenstad genoemd. Daar komt verandering in.

Concordia, PlanetArt en 100% Fat slaan de handen ineen om van het Stationsplein een ‘muzikale en interactieve belevenis’ te maken. Die ‘belevenis’ begint met een lik verf. Het Stationsplein oogt nu kaal en saai. Met felle kleuren worden cirkels en andere figuren op het plein geverfd.

Speeltoestellen

Ook komen er bijzondere speeltoestellen te staan, waarmee passanten muziek kunnen maken. Enschede is een Muziekstad en dat wil Concordia graag laten zien. De contacten met twee lokale aanjagers, het kunstenaarsinitiatief PlanetArt en 100% FAT (bouwer van interactieve installaties) waren snel gelegd.

Op het Stationsplein verrijzen twee schommelstoelen van Wannaplay. De schommels, die klassieke muziek spelen zodra ze gebruikt worden, stonden in 2015 al korte tijd op de Oude Markt. Sindsdien vormen de schommels een rondreizende expositie over de hele wereld.

Permanente plek
„Maar Enschede is de eerste stad ter wereld waar de Wannaplay-schommels een permanente plek krijgen”, aldus Floris Schreuder van 100% Fat. En dat is nog niet alles. Het Stationsplein krijgt ook een dj-tafel van Yalp. Schreuder: „Iedereen kan daar met behulp van een smartphone zelf muziek mixen. En zelfs met twee telefoons tegelijk. De mogelijkheden zijn groter dan ik zelf had verwacht.”

Toekomstplan
In principe blijven de toestellen vijf jaar staan. Dat geeft de gemeente de kans om een toekomstplan voor het Stationsplein te maken. Maar directeur Willem Jaap Zwart van Concordia wil meer. Er wordt gedacht om iets te doen met data, want Enschede is een Smart City. De initiatiefnemers zoeken ook samenwerking met de UT. Zwart: „We willen laten zien waar Enschede sterk in is: de combinatie van muziek, kunst en onderwijs.”

'Hufterproof'

Het Stationsplein wordt zogenaamd overgenomen van de gemeente. 100% FAT regelt de vergunningen voor de (hufterproof) toestellen. De inrichting van het plein is bedacht door PlanetArt van Kees de Groot. De totale kosten bedragen 140.000 euro, vooral afkomstig uit een provinciale subsidie. Het Stationsplein moet voor de aanvang van festival Gogbot (6 september) klaar zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - tekening Planetart

Deel deze pagina: