Live Live

'Je kunt dinsdag in Enschede binnen 20 minuten verbranden'

Gepubliceerd: Maandag 16 april 2018 21:15

'Je kunt dinsdag in Enschede binnen 20 minuten verbranden'

Dinsdag genieten van de zon? Insmeren dan maar! Tijdens de eerste uren van de middag is er namelijk voor het eerst dit jaar sprake van zonkracht 5-6. Dit betekent dat de huid van een gemiddelde Nederlander al in 20 minuten kan verbranden.

Dat meldt Weeronline. Volgens de meteorologen bouwt een hogedrukgebied zich morgen op boven Nederland en krijgen we daardoor een volop zonnige dag.

Met name in de eerste uren van de middag doe je er verstandig aan je huid goed in te smeren als je langere tijd in de zon vertoeft. Voor het eerst dit jaar wordt een uv-index van 5-6 verwacht. Dit is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht die de aarde bereikt en wordt ook wel zonkracht genoemd.

20 minuten
„Zonkracht 5-6 betekent dat de huid van een gemiddelde Nederlander al in circa 20 minuten kan verbranden”, stelt Weeronline. „Ook op woensdag, donderdag en vrijdag zal tussen 12.00 en 15.00 uur de uv-index 5-6 zijn. De hoogste waarden vinden we in het zuiden.”

Waar het dinsdag 'slechts' zo'n 20 graden wordt, zijn voor woensdag temperaturen van maar liefst 25 tot 27 graden voorspeld voor Oost-Nederland. Donderdag wordt het mogelijk nóg warmer. Ook op vrijdag kan het in de zuidoostelijke helft zomers warm worden met maxima van 25 tot 27 graden. Ter vergelijk: normaal ligt de middagtemperatuur half april tussen 10 en 14 graden.

Hooikoorts
De oplopende temperaturen hebben ook effect op hooikoorts-patiënten. Zij moeten rekening houden met een toename van het aantal pollen in de lucht. In grote delen van Overijssel, Gelderland en Flevoland worden volgens Pollennieuws.nl 'redelijk veel' pollen verwacht. In de meest oostelijke delen van Overijssel en Gelderland zijn dat er zelfs 'veel'.

Weekend
In het weekend wordt het een stuk minder warm met verwachtingen van 18 tot 21 graden landinwaarts. Er kan af en toe wat bewolking overdrijven, maar het blijft waarschijnlijk droog en de zon is nog steeds veel te zien. Volgende week krijgen we mogelijk een overgang naar wisselvallig en fris lenteweer met normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: