Live Live

'Groene coalitie' in Enschede voor meer ambitie duurzaamheid

Vrijdag 16 maart 2018 19:47

'Groene coalitie' in Enschede voor meer ambitie duurzaamheid

Het moet meer en sneller met duurzaamheid in Enschede. Dat zeggen PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie in het Klimaatpact 053. Het pact met twintig duurzame ambities moet in de nieuwe raadsperiode al vorm krijgen.

Het is niet toevallig dat deze vier partijen elkaar vinden. Ze vormden in het voorjaar in de gemeenteraad de 'groene coalitie' die pleitte voor hogere duurzaamheidsambities. Hoewel hun voorstel aanvankelijk was aangenomen, maakte het college toch een pas de plaats.

Klimaatpact
Yara Hümmels (PvdA) nam het voortouw voor het klimaatpact, maar liet zich inspireren door een soortgelijk initatief in de gemeenteraad van Den Haag. „Dit is in het algemeen belang. Er is lef en visie nodig”, aldus Hümmels.

In Den Haag zijn de duurzame doelstellingen door een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad bekrachtigd. In Enschede dus niet, hoewel alle partijen wel zijn benaderd. „Als het een breed gedragen pact in de hele raad had moeten zijn, dan hadden wij dat niet ondertekend”, zegt Robin Wessels (GroenLinks). „Dan zou het niet ambitieus genoeg zijn geweest.”

Twintigpuntenplan
In het Klimaatpact 053 streven de vier ondertekenaars naar een klimaatneutraal Enschede in 2050. In 2022 moet al 18 procent van de energiebehoefte duurzaam zijn opgewekt. Ter vergelijking: het laatste streefgetal van de gemeente was 12 procent in 2030. De huidige stand van zaken is ongeveer 6 procent van de energiebehoefte.

PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie noemen bewust geen locaties, maar sluiten windmolens en zonneparken nadrukkelijk niet uit. Het verduurzamen van sociale huurwoningen en gemeentelijke panden, stimuleren van fietsen en het openbaar vervoer en maatregelen tegen het stoken van hout hebben ook prioriteit in het twintigpuntenplan.

„Het is tijd om concreter te worden. Iedereen wil duurzaam zijn, maar er wordt zo weinig handen en voeten aan gegeven”, aldus Agnes Haveman (D66). Hoewel de partijen zeggen dat het pact niets met de verkiezingen te maken heeft, spreken ze wel uit dat duurzaamheid voor hen allen topprioriteit krijgt in de nieuwe raadsperiode.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Wilco Louwes 

Deel deze pagina: