Live Live

'Een zonnepark langs de N35 bij Enschede kan echt niet'

Gepubliceerd: Donderdag 31 mei 2018 13:18

'Een zonnepark langs de N35 bij Enschede kan echt niet'

Een zonnepark van 15,6 hectare tussen de N35 en de Schukkinkweg past absoluut niet in het landschap. Dat betoogde Marcel van Dijk namens de omwonenden afgelopen dinsdag tijdens de vergadering van de stadsdeelcommissie Oost, waar de komst van het park besproken werd.

Het zonnepark met 50.000 zonnepanelen is een plan van het Duitse energiebedrijf Kronos Solar. Bij de gemeenteraad ligt op dit moment een voorstel om groen licht te geven voor de aanleg, maar omwonenden zijn allerminst enthousiast.

Blokkade natuur
Het park komt mogelijk midden in een natuurgebied te liggen. Onacceptabel, vinden de omwonenden. Het terrein wordt onder andere omsloten door een 2 meter hoog hek, waardoor bijvoorbeeld reeën, vossen en dassen geen vrije doorgang meer hebben. Met name voor de uitloop van en naar het bos de Haverkamp langs de N35 vormt het zonnepark een blokkade, aldus de bewoners.

Voor de verschillende partijen in de Enschedese gemeenteraad is de komst van het park nog geen uitgemaakte zaak. De omvang is enorm en de stad heeft formeel nog geen beleid op het gebied van grote zonneparken.

Pilot
Dat het een pilot zou kunnen zijn, zoals wethouder Hans van Agteren stelt, stuit ook op wat verbazing. Normaal gesproken duurt een pilot toch geen 20 tot 25 jaar, meent Margriet Visser van EnschedeAnders.

De bestemming van het gebied is op dit moment 'agrarisch'. Het voorstel om daarop een uitzondering mogelijk te maken, wordt op maandag 11 juni verder besproken in de gemeenteraad.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook

Deel deze pagina: